Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

26 Mac 2017

KARI KETAM DENGAN NANAS, TUMIS DARAT - Versi Periuk Noxxa

Assalammualaikum dan Selamat Santai di Hujung Minggu.

Alhamdulillah dan selesai menikmati makan tengah hari. Hari ini Kak Noor masak menu yang dinantikan oleh Encik Hasben sejak semalam iaitu Kari Ketam Dengan Nanas, versi tumis darat. Semalam Encik Hasben beli ketam di Pasar Tani Setiawangsa. Bolehlah besar-besar juga ketamnya; enam ekor RM41. Biasalah harga ketam, mana ada yang murah. Tu lah tak boleh beli selalu. Isinya tak seberapa, berat pada kulitnya aje. Better beli ayam lagi. Tapi kalau tiap-tiap hari mengadap menu ayam, rasa jemu juga


Kari ketam masih dalam di dalam periuk noxxa.  Senantiasa panas aje kuahnya. 

Bila masak menu ketam ini, rasa kasihan pula kepada kedua-dua anak Kak Noor. Kita bila mendengar ibu nak masak ketam, mesti dah beria-ia dan tak sabar nak makan. Bukan selalu pun dapat menikmati hidangan ini.  Tapi lain pula feedback daripada dia orang ni; tak teruja langsung sebab mereka alergik dengan masakan ketam. Dah pernah makan, bibir bengkak, tekak gatal, telinga gatal, dan sehingga ke tangan pun gatal. Makan kuahnya pun gatal. Tak pe lah ibu masak menu ayam aje untuk kau orang.

Ada juga beberapa N3 untuk menu ketam dalam blog ini. Boleh klik di SINI jika nak refer resepi-resepi yang lalu. Tetapi untuk kali ini Kak Noor masak kari ketam menggunakan periuk Noxxa. First time masak ketam guna periuk Noxxa, memang mudah dan cepat. Tetapi versi tumis darat masih dikekalkan.  Perlu ditumis di dalam kuali terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam periuk noxxa.

RESEPI KARI KETAM DENGAN NANAS, TUMIS DARAT
- VERSI PERIUK NOXXA

Oleh:  Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
6 ekor ketam (anggaran 11/2 kilo) – seekor dikerat dua bahagian
Nanas masak dikupas, dan dipotong nipis 1/2 bahagian daripada sebiji nanas
1 1/2 kotak santan Ayam brand
2 keping asam gelugor
1 biji tomata - dibelah empat
2 biji cili hijau
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan Pes (disatukan di dalam blender basah dan dikisar halus):
7 sudu besar rempah kari ikan & udang pedas BABAS

1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 cawan air

Bahan-bahan Tumis Darat:
1 sudu besar jintan manis
1 biji bawang besar – dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
2 tangkai daun kari
Minyak secukupnya

Cara-cara Membuatnya:


1. Buang kulit ketam dan kerat hujung kaki-kaki kecil dan ketuk sedikit bahagian penyepit ketam untuk memudahkan isinya dikeluarkan nanti. Gaul dengan beberapa biji limau kasturi dan garam dan perapkan selama 1 minit. Kemudian dibasuh bersih dan toskan.

2. Masukkan ketam, pes rempah, di dalam inner pot Noxxa. Tambahkan 2 cawan air dan kacau. Set `high pressure' 2 minit, tombol dalam kedudukan high pressure juga. 



3. Selepas dua minit periuk akan berbunyi beep. Putar tombol ke arah steam untuk pelepasan wap. Buka tudung periuk. Kacau rata. 





4. Kemudian masukkan santan dan nanas. Masukkan asam gelugor, perasakan dengan gula dan garam. Kacau rata. Set `stir fry' dan masak sehingga kuah mendidih. Off `stir fry'.



5.  Masukkan buah tomato dan cili hijau dan kacau rata.



6. Untuk tumis darat, panaskan minyak (anggaran 1 senduk nasi) di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumis darat sehingga kekuningan dan naik bau. 



7.  Semasa bahan-bahan tumis masih panas tuangkannya di dalam periuk noxxa tadi.



8.  Tutup periuk untuk mengelakkan hilangnya aroma wangi tumisan.



6. Kacau atau gaul rata sebelum menghidangkannya.
Catat Ulasan

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang