Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

12 Oktober 2014

Kek Pelangi, warna pelangi inspirasi puteri-puteriku

Salam rakan-rakan semua.
Welcome to Dunia Kek Warna Warni.  Teruja sungguh Kak Noor bila lihat kawan-kawan pos kek yang dicorakkan dengan pelbagai warna yang menceriakan dalam FB mahupun blog.   Kalau kita yang dewasa pun tertarik dengan warna-warna yang digabungkan, apatah lagi budak-budak yang melihatnya.  
Dari sehari ke sehari memendam rasa untuk cuba membuatnya.  Akhirnya sehingga ke hari ini, Kak Noor telah mencuba membuat dua kek; iaitu Kek Marble dan hari ini Kek Pelangi.  Bahan-bahan yang digunakan untuk kedua-dua kek ini agak sama sahaja, cuma dari segi pewarnaannya. Kek Marble tidak diletakkan ovalette, tetapi untuk Kek Pelangi Kak Noor letakkan sedikit Ovalette untuk melembutkannya.  


Warna-warna yang digunakan pada Kek Pelangi

Kek Pelangi ini adalah inspirasi daripada kedua-dua puteri Kak Noor; iaitu yang sulung dan yang bongsu. Bila dah nonton You Tube yang menunjukkan penyediaan `rainbow cake', di mana pelbagai warna digabungkan, mereka turut teruja untuk mencubanya. Seronok sungguh bila mereka diberi `mandat' untuk mewarnakan setiap bahagian adunan.

Inilah resepi Kek Pelangi untuk perkongsian bersama.Ini pula cara menyelangselikan adunan ke dalam loyang. Part ini yang paling seronok.  Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang