http://www.sajiandapurbonda.blogspot.com

31 Oktober 2012

ACAR SAYUR (TIMUN DAN LOBAK MERAH)


Resepi Asal:  Acar Timun (http://thyagacook.blogspot.com)
Diolah oleh:  Kak Noor, Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
2 biji timun saiz sederhana, buang biji dan potong panjang
1 biji lobak merah saiz sederhana, dipotong panjang
1 biji bawang besar - dihiris
3 sudu besar minyak - untuk menumis
1 biji cili merah - dihiris serong
1 biji cili hijau - dihiris serong
1 sudu teh pes halia
1 sudu teh pes bawang putih
1/2 sudu teh biji sawi
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan cuka
3 sudu makan gula
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Penyediaannya:
1.  Rendam timun dan lobak merah yang telah dipotong panjang di dalam air ais lebih kurang 1/2 jam untuk merangupkannya. 
2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis biji sawi, bawang besar, cili merah, cili hijau, pes bawang putih dan pes halia hingga wangi tetapi jangan sampai bawang layu.
3.  Masukkan serbuk cili, air, gula, cuka, dan garam.  Biarkan ia mendidih dan kuah menjadi pekat sedikit.
4.  Tutup api dan biarkan kuah sejuk sedikit, baru dimasukkan timun dan lobak merah.  Kaup balikkan dan bolehlah dihidangkan.  




2 ulasan:

Kakzakie berkata...

Acar dah sap, papedom pun ada apa tunggu lagi cari nasi ngap ajelah..

Sedapnya. warna tu menarik mata memandang.

Tanpa Nama berkata...

Sedap mkn ni ranggup
Nk cubalh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...