Iklan Nuffnang

3 November 2018

Tom Yam Seafood Tanpa Tumis (Tom Yam Celup-Celup Ala Bonda)

Assalammualaikum dan Selamat Berhujung Minggu Bersama Keluarga.

Alhamdulillah minggu ini free, tak ke mana-mana. Jemputan kenduri kahwin pun tak ada minggu ini. Kalau tidak sejak bulan September lalu setiap minggu ada aje jemputan kenduri kahwin daripada kawan-kawan. Al maklumlah geng-geng seangkatan semua dah 50 series, masing-masing ada anak bujang dan anak dara. Selain sibuk memenuhi jemputan kenduri kahwin, Kak Noor ada juga menerima tempahan daripada kawan-kawan di hujung minggu; sekadar memenuhi permintaan kawan-kawan.





Hari ini rasa macam nak makan menu berkuah yang boleh dihirup; rasa pedas dan masam secukup rasa. Makan bersama nasi panas memang sedap. Kak Noor pun google cari dalam You Tube video yang memaparkan cara-cara memasak Tom Yam Seafood. Video yang pertama muncul ialah Tom Yam Seafood oleh Bonda Rozita Ibrahim. 

Antara bahan-bahan yang digunakan

Bagai pucuk dicita ulam mendatang, memang berminat dengan cara masakan bonda Rozita Ibrahim yang nampak mudah dan cepat akan cara penyediaannya. 



Masakan tom yam ini nampak menarik kerana penggunaan bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, buah tomato dan susu sejat (susu cair) yang diblend bersama. 



Pun begitu, video ini hanya memaparkan cara-cara Bonda Rozita menyediakan tom yam tanpa menyatakan secara detail kuanti bagi setiap bahan yang digunakan. Justeru itu kuantiti bagi setiap bahan untuk penyediaan tom yam ini adalah anggaran Kak Noor sendiri. Ada juga penambahan beberapa bahan lain yang tidak dinyatakan dalam video bonda Rozita. 



RESEPI TOM YAM SEAFOOD TANPA TUMIS
Olahan: Kak Noor@sajiandapurbonda

Bahan-bahan:
250 gram daging isi - dihiris/dipotong kecil
15 ekor udang saiz besar - dibuang kepala dan digunting ekornya.
4 ekor sotong saiz besar - dipotong gegelang
Lengkuas - lebih kurang sebesar ibu jari
3 batang serai - diketuk
4 - 5 helai daun limau purut - Kak Noor tambah
Pes tom yam secukupnya - ikut kuantiti air yang digunakan untuk kuah
10 biji cili padi hijau - ditumbuk kasar (bergantung kepada kepedasan yang dikehendaki; boleh tambah atau kurangkan)
2 biji bawang besar - dipotong gegelang - Kak Noor tambah
1 kiub ayam Maggi
Garam secukup rasa
2 biji limau nipis - diambil jusnya.

Bahan-bahan dikisar lumat:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 biji tomato saiz besar
1/2 cawan susu cair

Cara-cara penyediaannya:
1. Rebus air di dalam periuk dahulu.
2. Masukkan:

  • daging, udang, dan sotong.
  • bahan-bahan yang dikisar lumat tadi
  • cili padi yang ditumbuk kasar
  • lengkuas
  • serai yang diketuk
  • pes tom yam secukupnya.
  • daun limau purut
3. Kacau rata dan kemudian masukkan perasa garam dan kiub ayam. 

4. Masukkan bawang yang dipotong gegelang. Masak sehingga kuah mendidih.

5. Kalau nak masam lagi, akhir sekali tambahkan jus limau nipis. Kacau rata.
6. Tutup api dan boleh dihidangkan. 


Tips daripada Bonda Rozita Ibrahim:

  • Seketul lengkuas tidak dipotong halus adalah disebabkan mudah untuk dibuang. Kita hanya perlukan rasanya saja. 
  • Air limau itu menjadi `penyegat' kepada hujung rasa tom yam


Catat Ulasan

Nuffnang