Assalammualaikum semua.
Apa yang ibu-ibu masak untuk menu tengah hari tadi. Adakah sama menu makan tengah hari dengan menu untuk makan malam ini. Bagi Kak Noor menu tengah hari sama aje dengan menu malam sekiranya lauk yang dimasak siang tadi masih banyak lagi.
Biasanya bila masak lauk, Kak Noor akan bajet ia cukup sehingga ke malam. So tak payahlah dua tiga kali berperang di dapur. Panaskan aje. Lagipun Encik Hasben dan anak-anak dah tak kisah makan lauk yang sama, telah menjadi kebiasaan mereka. Sebelah malam adalah masa untuk kita yang dah masuk 50 series ini rehat-rehatkan badan dan tenangkan fikiran. Esok pagi mental dan fizikal perlu fresh untuk ke tempat kerja.
Tetapi seandainya pada hari itu permintaan melebihi pengeluaran, maka perlulah ada kontigensi. Kita pun tak dapat nak baca selera ni, Kadang-kadang selera meningkat secara tiba-tiba. Justeru itu stok-stok makanan kering seperti telur, ikan bilis, ikan kering dan sardin tin senantiasa tersedia di dalam almari.
Ok itu kisah ibu-ibu di dapur. Mungkin ada yang sama ceritanya dengan Kak Noor. So malam ini Kak Noor just nak kongsi menu tengah hari tadi iaitu Kari Ketam masak dengan nanas, masak cara tumis darat.
Bahan-bahan untuk tumis dara |
Berdasarkan pengalaman otai-otai dalam bidang masakan, masak kari ketam cara tumis darat ebih sedap daripada cara tumis biasa. Sebenarnya Encik Hasben lebih gemar kalau masak lemak kuning dengan nanas. Tetapi dah selalu sangat; setiap kali beli ketam mesti nak masak lemak kuning. Kak Noor dah jemu. Kali ini kena ikut lidah cheq pula no.... taste dan lidah oghang Utaqha. Cheq nak masak kari pula. Dah lama tak masak kari. Dok ingat lagi masa kecik-kecik, kuah kari ketam ini rasanya lebih sedap dan manis selepas hari. Panaskan dan kemudian cicah ngan roti benggali. Kalau roti benggali dibakar lagilah sedap. Hm..hm.. sejenak nostalgia.
Walaupun sebelum ini N3 menu Kari ketam pernah dimuatkan dalam blog ini, namun Kak Noor masih ingin kongsikannya sekali lagi dalam tahun 2016 ini. Mungkin ada penggunaan bahan-bahan berlainan untuk resepi kali ini. Jom kita skrol di bawah.
KARI KETAM DENGAN NANAS (TUMIS DARAT)
Inspirasi: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda.
Bahan-bahannya:8 ketul ketam bunga - seekor dipotong dua
2 biji tomato – sebiji dibelah empat
Cili merah atau cili hijau – dibelah dua tetapi tidak putus
½ biji nanas – dipotong kecil
1 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air menjadikannya 2 cawan santan
Garam secukup rasa
1 sudu kecil penambah rasa kuah TUMIX
Bahan-bahan dikisar:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
6 sudu besar Serbuk Kari Ikan dan Udang Pedas BABA’S
2 cawan air
Bahan-bahan tumis darat:
1 biji bawang besar – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil halba
1 inci halia – dihiris mancis
5 biji cili kering
2 helai daun kari
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
1. Buang kulit ketam dan basuh ketam bersama garam dan limau kasturi untuk menghilangkan bau hanyir ketam.
2. Masukkan ketam di dalam periuk bersama-sama bahan kisar.
3. Masukkan nanas dan santan. Perasakan dengan garam dan penambah rasa kuah TUMIX. Kacau dan masak sehingga kuah mendidih dan ketam masak sepenuhnya.
4. Sejurus sebelum ditutup api, masukkan buah tomato dan cili merah/cili hijau.
5. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumis darah sehingga garing.
6. Tuang bahan-bahan tumisan tadi di dalam periuk ketam. Tudung periuk supaya aroma bahan-bahan tumisan bercampur dengan kari ketam.
7. Sebelum dihidangkan, kacau rata supaya semuanya bergaul mesra.
Ulasan