Langkau ke kandungan utama

Bubur Jagung dan Keledek Merah



Bubur ini request from my `youngest' sejak seminggu yang lalu.  Petang tadi baru tertunai hajatnya.  Bubur ini Kak Noor masak pekat sedikit dengan menambahkan lebih banyak sagu. Untuk melemakkannya lagi seperti biasa untuk apa sahaja bubur, Kak Noor lebih gemar menggunakan santan sawit KHALIS.  Santannya lebih pekat daripada santan kelapa biasa.  Anak-anakpun suka bila masak guna santan sawit KHALIS buat bubur.  Dia orang kata kuahnya macam rasa susu; lemak berkrim.  Kalau dah cuba baru tahu rahsia keenakannya.



Rasanya kalau letak aiskrim jagung di atasnya pun sedapkan! 


Bahan-bahannya:
1 biji ubi keledek merah (lebih kurang 250 gram)
500 gram jagung sejuk beku (boleh dibeli di pasar raya)
1/2 cawan biji sagu putih  - direndam selama 20 minit dan ditoskan.
1 cawan gula putih        }
1 cawan gula perang     } dimasak dengan 2 cawan air
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan disimpul
½ cawan biji sagu putih
2 cawan santan kelapa sawit (dicampur dengan 2 cawan air)

Cara-cara memasaknya:
1. Masukkan gula putih, gula perang bersama 2 cawan air dan daun pandan di dalam periuk. Masak sehingga gula larut dan mendidih.
2. Kemudian masukkan ubi keledek yang telah dipotong dan masak sehingga empuk.  
3. Masukkan pula sagu bersama 1 cawan air dan kacau sehingga kembang.
4. Seterusnya masukkan santan, garam dan jagung.  Kacau rata.  Masak sehingga kuah mendidih.
5.  Tutup api, dan bolehlah dihidangkan setelah bubur sejuk. 

Ulasan

adda syuhada berkata…
Salam...sedapnya..terliur plk tengok bubur nih..petang2 layan bubur sedap gk..
Salam kak Noor,atie minta izin copy resepi paprik sotong dr blog kak noor ni ya.Terima kasih
Memang sedap kalau dijadikan hidangan minum petang.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...