Bubur ini request from my `youngest' sejak seminggu yang lalu. Petang tadi baru tertunai hajatnya. Bubur ini Kak Noor masak pekat sedikit dengan menambahkan lebih banyak sagu. Untuk melemakkannya lagi seperti biasa untuk apa sahaja bubur, Kak Noor lebih gemar menggunakan santan sawit KHALIS. Santannya lebih pekat daripada santan kelapa biasa. Anak-anakpun suka bila masak guna santan sawit KHALIS buat bubur. Dia orang kata kuahnya macam rasa susu; lemak berkrim. Kalau dah cuba baru tahu rahsia keenakannya.
Rasanya kalau letak aiskrim jagung di atasnya pun sedapkan! |
Bahan-bahannya:
1 biji ubi keledek merah (lebih kurang 250 gram)
500 gram jagung sejuk beku (boleh dibeli di pasar raya)
1 biji ubi keledek merah (lebih kurang 250 gram)
500 gram jagung sejuk beku (boleh dibeli di pasar raya)
1/2 cawan biji sagu putih - direndam selama 20 minit dan ditoskan.
1 cawan gula putih }
1 cawan gula perang } dimasak dengan 2 cawan air
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan disimpul
½ cawan biji sagu putih
2 cawan santan kelapa sawit (dicampur dengan 2 cawan air)
Cara-cara memasaknya:
1. Masukkan gula putih, gula perang bersama 2 cawan air dan daun pandan di dalam periuk. Masak sehingga gula larut dan mendidih.
2. Kemudian masukkan ubi keledek yang telah dipotong dan masak sehingga empuk.
1 cawan gula perang } dimasak dengan 2 cawan air
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan disimpul
½ cawan biji sagu putih
2 cawan santan kelapa sawit (dicampur dengan 2 cawan air)
Cara-cara memasaknya:
1. Masukkan gula putih, gula perang bersama 2 cawan air dan daun pandan di dalam periuk. Masak sehingga gula larut dan mendidih.
2. Kemudian masukkan ubi keledek yang telah dipotong dan masak sehingga empuk.
3. Masukkan pula sagu bersama 1 cawan air dan kacau sehingga kembang.
4. Seterusnya masukkan santan, garam dan jagung. Kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Seterusnya masukkan santan, garam dan jagung. Kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Tutup api, dan bolehlah dihidangkan setelah bubur sejuk.
Ulasan