Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

25 Disember 2014

Kek Marble Butter Cheese, lebih extra rasa coklat dan moist

Assalamualaikum.



Malam ini berkesempatan buat Kek Marble Butter Cheese untuk kudapan keluarga. Dah agak lama cream cheese berada dalam peti ais tu, tak terusik. Beli cream cheese hari itu pun sebab nak buat kek cream cheese.




Teruja sangat tengok kek cream cheese yang dipos oleh kekawan kita dalam FB. Tetapi dari sehari ke sehari asyik tak jadi. Itulah, walaupun semangat berkobar-kobar nak buat kek ini tetapi bila kepenatan mengatasi semangat, terpaksalah ditangguh dulu.


Resepi ini Kak Noor dapat semasa blogwalking di Dapur Fiza's Cooking. Jenama cheese yang digunakan oleh Fiza sama dengan apa yang Kak Noor telah beli tempoh hari. Mudahlah bagi Kak Noor untuk ikut resepi ini.

Adunan yang dilorekkan dengan chopstick sebelum dimasukkan ke dalam oven.
Tetapi ada sedikit olahan pada resepi asal Fiza's Cooking ini. Kak Noor olah mengikut kesesuaian dan mudah untuk difahami oleh Kak Noor. Ada beberapa bahan yang telah ditokok tambah. Contohnya, selain menggunakan serbuk koko, Kak Noor tambang perisi coklat bagi membangkitkan rasa extra koko pada kek ini. Cream cheese pula Kak Noor lebihkan kepada 250 gram supaya lebih rasa cheese (resepi asal hanya guna 200 gram sahaja). Susu cair pula Kak Noor lebihkan kepada 120ml supaya kek lebih moist.

Antara bahan-bahan yang digunakan
Bahan A:
150gm butter
250gm cream cheese (jenama Tatura)
200gm gula kastor
4 biji telur ayam - Gred A
1sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa coklat
120ml susu cair
3 sudu besar serbuk koko

Bahan B (diayak bersama):
250gm tepung gandum - Kak Noor guna jenama Cap Bunga Raya MFM
1sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
4 sudu besar serbuk susu tepung

Cara Membuatnya:

1. Masukkan gula kastor, butter dan cheese dalam bekas mixer. Pukul hingga kembang. 
2. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi. 
3. Selepas cukup kembang, masukkan pula Bahan B berselang seli dengan susu cair. Putar lagi sambil memasukkan esen vanilla. 
4. Selepas siap, bahagikan kepada dua bahagian iaitu satu adunan asal dan satu lagi di campur dengan serbuk koko dan pes coklat. 5. Sediakan loyang bersaiz 8'. Lapik dengan baking paper yang disapu dengan majerin. 
6. Sendukkan adunan berselang seli hingga habis dan hentak sedikit loyang supaya adunan sekata. 
7. Bakar pada suhu 160'c selama 40 - 45 minit atau sehingga masak.

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang