Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

21 November 2016

Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili

Assalammualaikum.

Suatu ketika dahulu fenomena Kek Red Velvet menjadi viral di sana sini. Semua teruja untuk membuatnya, mungkin disebabkan teruja dengan warna red velvetnya dan gambar-gambar yang menggamit selera. 

Gambar Hasil Google, memang teruja melihat hasilnya
Bagi tahap sifu tu, sudah tentu dah cukup mahir untuk membuat kek ini. Tetapi bagi yang tidak pernah langsung membuat kek, dan mungkin baru berjinak-jinak belajar nak buat kek ini, sudah tentu memerlukan satu resepi yang mudah untuk diikuti dan langkah-langkah untuk penyediaannya.

Kek Red Velvet Versi Bakar
Bagi yang baru nak berjinak-jinak membuat kek seperti Kak Noor sendiri, disyorkan rujuk resepi yang diposkan oleh Sifu Azlina Ina dalam page FBnya Azlina Ina Fans. Terdapat pelbagai resepi kek; dari resepi kek yang simple hinggalah yang agak heavy, semuanya memang menggamit selera. Bukan hanya sekadar gambar kek yang mengancam selera diposkan, tetapi juga dimuatkan sekali dengan tutorial bergambar untuk membuat kek. 


video

Kak Noor yang selama ini hanya bertindak sebagai `pemerhati' kepada gambar-gambar kek yang diposkan pun teruja untuk cuba membuatnya. Memang terliur dibuatnya. Alhamdulillah, setelah mengikuti tutorial sifu Azlina Ina melalui FBnya, dah boleh buat kek untuk makan sendiri  dan ada sesetengah kek yang simple tu dah boleh dibuat dijual. 


Terdapat pelbagai variasi kek red velvet ini. Kalau google, pelbagai `wajah' kek red velvet yang dipaparkan. Dari segi method masaknya, ada dua cara sama ada kukus atau bakar. Kebiasaannya Kak Noor kukus sahaja bila buat kek ini, tetapi hari ini cuba versi bakar pula. Nasib baik resepi Kek Red Velvet Azlina Ina tu boleh digunakan untuk kedua-dua method. 

Selepas kek masak, diterbalikkan di atas redhai terlebih dahulu

Dah dua minggu hasrat nak buat Kek Red Velvet Cheese Leleh ini tertangguh disebabkan faktor kesihatan dan yang paling utama tak berapa ada mood nak masuk dapur. Biasalah bila tak sihat, semua aktiviti jadi hambar dan rasa malas menguasai diri. Kasihan kepada si bongsu dah lama minta untuk ibu buatkan Kek Red Velvet Cheese Leleh ini. 


So minggu ini, diteruskan projek yang tertangguh itu. Badan pun dah sihat. Tetapi tulah ada yang request nak kek red velvet yang plain, dan ada pula yang request nak letak topping cream cheese sampai overload leleh😆. Layan aje lah... 

Kek Red Velvet Cheese Leleh Perasa Bandung

Kalau yang tahap overload leleh tu of courselah request daripada sibongsu. Tak cukup yang leleh atas kek, ditambahnya lagi baki topping yang ada bila nak makan. Untuk toppingnya pula Kak Noor tukar salah satu bahan toppingnya iaitu menggunakan susu pekat perasa bandung jenama Saji instead of susu pekat biasa. Sebab tu krimnya bewarna pink.

video

Jom kita tengok resepinya.

KEK RED VELVET - VERSI BAKAR
Resepi asal oleh:  Azlina Ina
Diedit oleh:  Kak Noor @ SajianDapurBonda

Bahan A (buat buttermilk)
1 cawan susu segar atau susu cair
1 sudu besar cuka masakan - (Kak Noor guna cuka epal jenis Heinz)
1 sudu besar pewarna red velvet
(Satukan semua bahan di atas, biar 10 minit dan jangan kacau).

Bahan B:
250 gram Buttercup
1 1/4 cawan gula kastor
1 sudu kecil esen butter vanilla
(Mixed bahan-bahan di atas sehingga kembang)

Bahan C:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar serbuk koko
(Satukan bahan-bahan di atas dan ayak bersama-sama)

Cara-caranya:
1.  Masukkan telur sebiji-biji dalam adunan butter (Bahan B) dan mix selama lima minit.
2.  Masukkan Bahan C berselang-seli dengan Bahan A (kacau dulu) tadi. Mix tiga minit dan matikan mixer.
3. Lapik dasar loyang dengan baking paper dan sapu mentega.
4.  Tuang adunan di dalam loyang dan bakar menggunakan suhu 150C selama 40 - 45 minit (bergantung kepada oven masing-masing)
5. Setelah masak, buka pintu oven dan biarkan 5 minit di dalam oven.
6.  Selepas itu keluarkan daripada oven dan terbalikkan di atas redhai lebih kurang 5 minit.  Selepas itu terbalikkan semula.
7.  Bila telah sejuk bolehlah diletakkan topping.

Bahan-bahan Topping:
250 gram cream cheese tortura
1/2 cawan susu pekat manis Bandung jenama Saji
1/4 cawan whipping cream
(Satukan bahan-bahan di atas dan mix sehingga sebati.  Kemudian tuang atas kek).


Resepi Asal Kek Velvet oleh Azlina Ina




14 November 2016

EGGLESS RICH FRUIT CAKE (VERSI BAKAR)

Assalammualaikum.


 
Alhamdulillah sempurna kejadian kek buah tanpa telur ini walaupun percubaan kali pertama. Dah lama teringin nak makan kek buah hasil air tangan sendiri, tapi pada setiap kali nak buat, rasa macam tak ada mood pula.


Kalau nak dibeli di kedai, sudah tentu semua kek ada telur. Disebabkan faktor kesihatan, buat sementara waktu ini perlu pantang masakan yang ada telur. 


Puaslah juga google cari resepi kek buah tanpa telur. So menyinggahlah di dapur beberapa blogger yang memuatkan resepi kek buah tanpa telur. Tertarik dengan gambar kek buah yang dimuatnaikkan dalam blog `Dapurku Sayang’; membangkitkan selera dan cara membuatnya pun mudah. Terima kasih kepada empunya resepi. Yang paling mudah, tak perlu guna mixer (kalau guna mixer, banyak pula kerja nak membasuhnya selepas digunakan).



Kek buah ini faveret Encik Hasben juga. Bolehlah dibuat kudap-kudapan nanti. 


Resepi kek buah ini Kak Noor edit kembali mengikut ketersediaan bahan-bahan yang ada di rumah. Untuk resepi asal boleh klik link Resepi Asal Dapurku Sayang. 


EGGLESS RICH FRUIT CAKE (VERSI BAKAR)
Inspirasi: Sajian Dapur Bonda
Resepi Asal: Dapurku Sayang

Bahan A:
360 gram tepung gandum (ayak 3 kali) 
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar orange emulco

Bahan B:
250 gram mentega
350 gram mix fruits
¼ cawan ceri dihiris halus
250 ml susu sejat
170 gram gula perang
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan Taburan:
Almond flakes

Cara-caranya:
1. Bahan A: Semua bahan disatukan kecuali emulco oren, dan diayak tiga kali. Masukkan di dalam bekas pengadun. 
2. Bahan B: Semua bahan (kecuali mix fruits dan ceri) disatukan di dalam periuk dan masak sehingga semuanya larut dan sebati. Kemudian masukkan mix fruits dan ceri, dan digaul rata. Masukkan ke dalam bekas pengadun dan ketepikan sehingga sejuk. 
3. Apabila bahan B telah sejuk, satukan bahan A. Masukkan sedikit-sedikit. Gaulkan dan sebatikan dengan senduk kayu atau spatula.
4. Akhir sekali masukkan orange emulco. Kacau lagi sehingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang empat segi 9”x9”. Lapik dahulu dengan baking paper yang disapu dengan sedikit mentega di sekelilingnya. Taburkan almond flakes. 
6. Bakar selama 50 minit atau 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160 – 170C (kepanasan bergantung pada jenis oven masing-masing).
7. Setelah masak, keluarkan daripada oven. Terbalikkan di atas redai. Setelah suam, keluarkan loyang daripada kek. Biarkan sejuk baru dipotong.

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang