Langkau ke kandungan utama

Cucur Oat

Apabila oat masih banyak di rumah, timbul idea Kak Noor untuk membuat cucur ini. Sebenarnya resepi ini asalnya daripada cucur manis tetapi diolah sedikit untuk disuaikan dengan resepi ini. Budak-budak memang menyukainya. Anak Kak Noor suka cicah cucur ini dengan susu pekat.


Bahan-bahannya:
1/2 kg. tepung gandum
1 cawan oat
1 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 cawan gula perang
2 sudu madu
1/2 cawan susu sejat
Garam secukup rasa
Sedikit esen vanilla
Air suam secukupnya untuk membancuh tepung
Minyak untuk menggoreng


Penyediaannya:
1. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder.
2. Di dalam bekas, satukan tepung gandum yang telah diayak bersama oat, telur, susu sejat, gula perang, madu garam, dan esen vanilla. Bancuh dengan air suam secukupnya. Gaul sehingga semua bahan-bahan sebati dan licin. Ketepikan adunan lebih kurang 30 minit.
3. Goreng adunan dalam minyak yang panas dan dibalik-balikkan untuk mendapatkan cucur yang gelembong dan keperangan.
4. Angkat dan hidangkan. Sedap dihidangkan bersama minuman panas.


Sajian keluarga untuk makan petang.  Boleh dicicah dengan susu pekat ataupun kuah kari.


Ulasan

Tanpa Nama berkata…
assalamualaikum kak noor...esok saya pun nk try la resepi kak noor ni..mmm nmpk menrik...thnks kak
Tanpa Nama berkata…
Whether you are searching for specialty styling products or specific Loreal hair products, you are sure to find what you need.
Habits die hard and whatever your regime has
been in the past, you do need to have a good look around at what is on offer
for different hair types and textures. It is designed for professionals so you know you're getting top performance.
Tanpa Nama berkata…
Hi to all, the contents existing at this site are in
fact awesome for people knowledge, well, keep up the nice
work fellows.

Feel free to visit my weblog fat loss factor review
Tanpa Nama berkata…
Hello There. I discovered your weblog the use
of msn. That is an extremely smartly written article.
I'll be sure to bookmark it and return to learn more of your useful information. Thank you for the post. I will definitely comeback.

My weblog - fat loss factor review
Tanpa Nama berkata…
It is indeed possible to lower high blood pressure by only taking herbal
medicines and vitamins and eating certain foods that can lower high blood pressure.
Go here to instantly download Yeast Infection No More Book
What precisely makes Yeast Infection No More Book unique is the degree of focus that is given to each and every aspect needed to attain permanent escape from candidiasis linked symptoms.
A good personal injury lawyer can save you from making a great deal of mistakes and can shoulder much of the hassle of knowing what to do about car repairs, car rentals, medical treatment,
witness statements and the like. If you have a personal injury legal matter,
a dog bite or if you’ve lost a loved one in a
wrongful death accident, call the Law Offices of R.
o - Strike a equilibrium between viewing 2-4 patients per hour.


Here is my page: mesopleuron

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...