Langkau ke kandungan utama

Bihun Goreng Bonda

Sajian bihun ini agak ringkas, sekadar untuk sarapan keluarga. Biasalah pagi-pagi ni sibuk mengejar masa, nak siap sarapan pagi, nak siapkan anak pergi sekolah dan siapkan diri sendiri pergi kerja. Apa yang pasti, ada sarapan yang disajikan untuk keluarga sebelum Kak Noor melangkah keluar pergi kerja. Tak sempat nak hiaskan cantik-cantik macam dalam pertandingan masakan. Apa yang penting cukup citarasanya.

Bahan bahannya:
Sebungkus bihun, direndam seketika
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih diketuk
Kobis dipotong lebar
Beberapa helai daun salad dipotong
Udang
Cili kering yang telah dikisar ~ sukatan ikut citarasa kepedasan
1 biji tomato dipotong saiz kiub
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu kicap manis
1 sudu teh cuka
2 cawan air
Perasa Tumix Ayam atau boleh guna perasa lain
3 sudu besar gula
Sedikit minyak

Penyediaannya:
1. Panaskan kuali. Masukkan minyak. Bila minyak telah panas, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih. Apabila telah naik bau dan bawang besar agak layu, masukkan cili kering. Kacau dan tunggu sehingga cili garing atau terbit minyak.
2. Setelah terbit minyak, masukkan buah tomato, sos cili, sos tomato, sos tiram, cuka, kicap, perasa, garam, gula, dan air. Kacau rata dan biarkan ia mendidih seketika. Rasa garam dan gulanya. Pastikan kuah mencukupi untuk menggoreng bihun supaya bihun tidak terlampau kering setelah masak. Sekiranya kuah agak pekat, masukkan air lagi. Jangan tambah air setelah bihun dikaupbalikkan dalam kuali atau setelah bihun masak.
3. Setelah kuah mendidih, masukkan udang.
4. Bila udang telah masak, masukkan *kobis dan kacau 1/2 minit.
5. Kemudian masukkan bihun dan kaup balikkan supaya kuah dan rencah di dalam kuali bercampur rata. Setelah bihun masak, masukkan salad dan kacau 1/2 minit. Tutup api.
6. Semasa menghidang, boleh ditaburkan bawang goreng dan cili merah.

* Sekiranya menggunakan taugeh, bihun dimasukkan dahulu. Setelah bihun masak, baharu dimasukkan taugeh. Kaup balikkan sekejap dan jangan sampai taugeh layu.



Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...