Langkau ke kandungan utama

Sup Tumis Cendawan

Assalamualaikum.

Selalunya kalau badan rasa tidak sihat dan tak berapa selera nak makan, maka suplah menu pilihan yang paling tepat. Dihirup supnya, dan diratah bahan-bahan di dalam sup. Makannya pula semasa panas. Puh... berpeluh selepas tu.




Hari ini Kak Noor nak masak sup cendawan. Dicampur dengan bahan-bahan lain seperti lobak merah, batang sup, dan buah tomato. Cepat dan mudah disediakan. Tumis dan kemudian masukkan cendawan dan bahan-bahan-bahan berkhasiat yang lain. 



Antara khasiat cendawan yang kita sedia ketahui ialah ia boleh mengurangkan kandungan gula dalam darah, dan menambah insulin dalam darah, membunuh beberapa jenis virus yang membawa penyakit berjangkit, dan turut berperanan sebagai agen mempertahankan badan daripada serangan barah, dan dapat membantu meningkatkan sistem imuniti tubuh. 





Bahan-bahan:

200 gm cendawan tiram kelabu/putih (saiz kecil)
1 batang lobak merah – disagat
1 batang sup – dipotong serong
5 ekor udang
1 biji tomato ~ potong wedges
½ kiub bilis
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk lada hitam dan lada sulah
Daun sup 
2 sudu besar minyak untuk menumis 
Air untuk kuah (tak perlu banyak kerana cendawan akan keluarkan airnya sendiri)

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dirancik halus
4 ulas bawang putih – dirancik halus
1 inci halia – dirancik halus

Cara Memasak:
1. Cendawan direndam seketika, kemudian dibersihkan dan ditoskan.
2. Panaskan minyak. Tumis udang diikuti dengan bahan-bahan yang dirancik halus sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan air secukupnya, kiub ikan bilis, garam, dan gula. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Bila kuah telah mendidih, masukkan cendawan, dan batang sup. Biar mendidih sekali lagi. Perasakan dengan garam, gula, serbuk lada hitam, dan serbuk lada sulah.
5. Sebelum padamkan api masukkan lobak merah dan tomato. Kacau dan bolehlah ditutup api.
6. Semasa menghidang bolehlah ditaburkan daun sup.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...