Langkau ke kandungan utama

Ketam Lemak Cili Padi, menggunakan santan sawit KHALIS. Lebih lemak dan berkrim...


Assalamualaikum dan Selamat Malam semua.

Just a simple N3.  Tak perlu celoteh panjang-panjang sebab mata dah ngantuk ni!  Just nak share masak lemak ketam cili padi.    Semua orang pernah masak kan!  Memang mudah sangat.  Tetapi kalau ikutkan selera Kak Noor, lebih gemar masak kari ketam tumis darat.  Oranglah Penanglah katakan... sememangnya kari!! Tetapi suami dan anak-anak Kak Noor lebih gemar masak lemak cili padi.  Lebih-lebih lagi kalau guna santan sawit KHALIS.  Lebih rasa lemak dan berkrim.  Kuahnya boleh dihirup lagi.  Kalau tak caya, cubalah guna santan sawit KHALIS untuk masak lemak.  Bukan nak promote, tetapi sebagai info kepada rakan-rakan yang belum pernah menggunakan santan ini dalam masakan mereka.

Bahan-bahan yang Kak Noor gunakan adalah seperti berikut:

1 kg. ketam (lebih kurang 6 ekor saiz sederhana) - Kak Noor guna ketam yang berkulit merah
2 batang serai - dititik
3 - 4 helai daun limau purut
320 ml santan sawit KHALIS (paket 320ml)
Sedikit gula
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar lumat:
2 labu bawang besar - dibelah kecil
3 ulas bawang putih
5 biji cili padi merah
5 biji cili padi hijau
2 inci kunyit hidup
1 inci halia
Air secukupnya.

Cara-cara memasak:
1.  Ketam dibuang kulitnya, potong hujung kaki-kaki kecil dan hujung penyepitnya yang tajam. Jika saiz ketam besar, setiap satu kerat dua.  Cuci bersih - gunakan garam dan beberapa biji limau kasturi dan perapkannya lebih kurang dua minit aje.  Kemudian barulah dicuci dan dibilas sehingga bersih.  Toskan.
2.  Di dalam periuk masukkan ketam bersama-sama bahan-bahan yang telah dikisar lumat, dan serai titik. Kacau rata dan masak atas api sehingga ketam berubah warna.
3.  Kemudian tuangkan santan sawit KHALIS dan kacau perlahan.  Kalau mahukan kuah yang cair, bolehlah ditambah air lagi.  Masak sehingga mendidih.
4.  Masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa dan sedikit gula.  Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana. Satu kelebihan santan sawit ini ialah ia tidak perlu dikacau selalu kerana santan sawit KHALIS tidak mudah pecah minyak seperti santan kelapa.
5.  Bila kuah mendidih sekali lagi, bolehlah dimatikan api.

Dah habis masak, baru teringat lupa nak letak nanas.  Mak ooooi.... penat pergi cari nanas kat pasar raya semalam!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...