Langkau ke kandungan utama

Paprik Sotong

Bermula  minggu ini, Kak Noor jarang memasak seperti dahulu. Dah tak ramai orang di rumah.  Kebiasaannya bila ramai orang, lauk yang tak sedap pun jadi sedap bila makan ramai-ramai.  Jadi berselera.... Tetapi bila dah  kurang forum di dalam rumah, lauk yang sedap pun rasa tak sedap.  Mulalah dijangkiti penyakit malas nak masuk dapur.

Sekarang ini dah kurang tiga ahli senior; tinggal dua junior sahaja kat rumah.  Kak Noor dan husband bekerja, lewat petang baru pulang.  So masa lunch of coz kita orang dah makan. Jarang makan nasi malam, melainkan kalau betul-betul lapar. Hanya perlu sajian untuk dua orang anak Kak Noor sahaja.  Bila tak larat nak masak, Kak Noor beli sahaja di kedai.  Setidak-tidaknya masa memasak pada waktu malam boleh digunakan untuk memantau dan memeriksa pelajaran anak-anak.

Tetapi malam ini terasa pula nak makan nasi.  Ingat nak beli lauk di kedai sahaja tetapi mood Kak Noor rajin malam ini.  Terasa nak makan paprik sotong.  Lagipun sotong memang telah tersedia ada di dalam peti sejuk.   Sayur-sayuran pun masih banyak. Hari Isnin lalu Kak Noor beli kat pasar malam Setiawangsa; harga sekilo RM22.0, saiz besar.  Mahalnye... Tetapi Kak Noor ambil 10 ekor sahaja. Pada mulanya nak masak Sotong Masala, tetapi rempah masala belum dibuat lagi. Postpone dulu masakan tu...

Terdapat beberapa N3 Kak Noor mengenai resepi masakan paprik ini. Kali ini jom kita nikmati  sotong paprik pula.




Bahan-bahan:
8 ekor sotong - bersihkan dan potong
3 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - dihiris bulat
2 batang  serai - dihiris kasar
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi - diketuk
1 biji cili merah- dihiris menyerong
1 biji tomato - dihiris panjang
1/2 biji cili benggala - dihiris menyerong
Sedikit bunga kobis, kacang panjang, lobak merah, putik jagung
 (semua sayuran ini dipotong ikut suka)
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan atau sos sotong
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara Memasak.
  1. Panaskan minyak.  Tumis bawang bawang putih dan cili padi. Kacau sekejap
  2. Masukkan cili kering kisar dan kacau sehingga garing sedikit.
  3. Kemudiah baru dimasukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan atau sos sotong, dan sotong.  Masukkan lebih kurang 1 cawan air dan biarkan kuah mendidih sekejap.
  4. Selepas itu masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.  Masukkan lobak merah dulu, kemudian diikuti oleh sayur-sayuran lain.
  5. Bila telah mendidih, masukkan hirisan bulat bawang besar, cili merah, cili bengggala, dan hirisan tomato. Rasa kuahnya, sekiranya perlu perisakan dengan gula dan garam. Kacau dan biarkan masak seketika.
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.
  7. Sebagai menu tambahan, goreng telur dadar. Boleh tambah nasi ni....

Ulasan

Qasey Honey berkata…
sedapnya tengok paprik sutun tuuuuuuuu....minta sikit bleh...
Kak Noor berkata…
Boleh...sikit aje tau!
WhiTe PearL berkata…
sdpnye..nk try la...sblm ni thu mkn paprik kat kdai je..hehe
Tanpa Nama berkata…
Mmg nak buat paprik sotong utk menu tghari..enhusband mmg suka paprik...;)
dari mata hati berkata…
Tq... sedap.. sedap... sy dh buat!

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...