Langkau ke kandungan utama

Ikan Siakap Paprik

Kebiasaannya kita pernah memasak dan menikmati paprik sotong, paprik udang, paprik daging, paprik ayam, dan paprik campur.  Kita jarang memasak ikan paprik.  Kali ini Kak Noor cuba memasak ikan paprik pula.  Kak Noor guna ikan siakap untuk resepi ini.  Ikan siakap selalunya orang masak siakap tiga rasa (amat popular) dan siakap stim.  Apa kata kita guna ikan siakap untuk masak paprik pula.  Resepi ini Kak Noor jumpa dalam koleksi resepi semasa membelek-belek resepi lama semalam.


Macam mana rasa?  Memang sedap... apa tah lagi kalau makan dengan nasi panas-panas.


Bahan-Bahan:
Seekor ikan siakap digaramkunyitkan
Minyak untuk menggoreng ikan
2 batang serai dititik
3 sudu besar sos tiram 
Bahan perasa/garam/gula
Beberapa helai daun limau purut
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 batang lobak merah - dihiris memanjang
1/2 biji cili benggala - dihiris memanjang
1 biji limau nipis



Bahan-bahan dikisar:
5 biji cili merah 
4 - 5 biji cili padi 
1 inci halia
1 biji bawang besar 
4 ulas bawang putih 
Sedikit air


Cara:
  1. Ikan dilumur dengan garam dan kunyit, goreng sehingga warna kekuningan. Ketepikan.
  2. Gunakan sedikit minyak gorengan ikan tadi untuk menumis bahan kisar beserta dengan serai yang dititik. Tumis hingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan sos tiram, garam, gula,  sedikit air, dan bahan perasa.  Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
  4. Selepas itu masukkan air limau nipis, bawang besar,  yang dihiris bulat, cili benggala, lobak merah, dan daun limau purut. Masak selama 5 ke 10 minit.
  5. Kemudian tuang kuah di atas ikan siakap yang digoreng tadi.
  6. Hidangkan bersama nasi panas.
Antara bahan-bahan yang digunakan untuk masakan ini.

Ulasan

Rahel berkata…
Sedapnya kalau makan ikan siakap paprik ni,mau bertambah-tambah je nasi..hehe.
Cekgu Maz berkata…
nampak pon da tau sedap ikan tu...rajinnya..kita tengahari makan nasik goreng je sbb xde org dirumah...boleh buat la nanti ikan paprik nie...menggoda iman hehe
Qasey Honey berkata…
asslm kak...
xpenah lg makan siakap paprik ni...
nmpk sedap la...bleh nti sya nk cuba plak...
tq kak resepi...
Kak Noor berkata…
Anak-anak Kak Noor ratah aje... nasib baik x ramai orang kat rumah. Kalau tidak seekor x cukup ni...
Cekgu Maz, Kak Noor pun ada moodnya. Ni tengah mood rajin le...
Kak Noor pun x pernah masak siakap paprik ini. First time cuba. Sedap pula...

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...