Langkau ke kandungan utama

Kuah Kacang Berdaging Utara

Kuah kacang ini adalah resepi yang diturunkan oleh bonda Kak Noor.  Kak Noor tak copyright kat mana-mana.  Semuanya asli.  Semasa Hari Raya, Kak Noor masak kuah kacang ini untuk dimakan dengan nasi empet dan ketupat.  Kuah kacang ini boleh juga dicicah dengan sate dan cucur udang.  Pernah masak untuk ofis masa jamuan, kawan-kawan kata sedap.  Cubalah resepi ini. 


Bahan-bahannya:
1 kg. kacang tanah yang telah siap dikisar
Sedikit daging lembu dipotong kecil dan nipis
Air asam jawa
Gula putih + gula merah
Garam
Marjerin + minyak masak untuk menumis
Sehelai daun pandan
1 batang serai dititik

Bahan-bahan untuk dikisar: 
Anggaran RM2.00 cili kering
(cili kering dipotong dan direbus sehingga mendidih.  Kemudian dibasuh dan ditoskan)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
5 batang serai dihiris
1 inci lengkuas
(Semua bahan-bahan di atas digoreng tanpa minyak  sehingga naik baunya selama 10 minit.  Kemudian disejukkan seketika.  Bila telah sejuk, masukkan bahan-bahan ini di  dalam mesin pengisar. Tambahkan sedikit air dan kisar sehingga halus menjadi pes)


Penyediaannya:
1.  Panaskan marjerin dan minyak masak dalam periuk.  Setelah minyak panas, masukkan bahan-bahan yang dikisar dan masak sehingga terbit minyak.
2.  Setelah terbit minyak, masukkan air asam jawa, gula merah+gula putih, garam, dan perisa.  Kacau sebati dan kemudian masukkan daging dan serai yang dititik.  Tambahkan sedikit air dan masak sehingga daging empuk.
3.  Selepas daging empuk, masukkan kacang tanah yang telah dikisar bersama daun pandan.  Kacau sebati sehingga kacang tanah bersalut dengan kuah tadi.  Kalau pekat sangat, boleh tambah air. Masak sehingga kuah mendidih dan terbit minyak.

Tips:
1.  Gunakan cili kering yang kerinting, jangan guna cili kering yang berkilat kerana pedas.
2.  Kacang tanah yang telah siap dikisar boleh dibeli di NSK Selayang, NSK Taman Sri Rampai atau pasar raya basah.  Kalau tiada, beli kacang tanah, bakar dalam oven sehingga masak dan kemudian dikisar.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...