Langkau ke kandungan utama

KEK MARBLE COCONUT PANDAN BUTTER MILK, ada kelainan aromanya.

Assalammualaikum.

Kebiasaannya bila weekend Kak Noor akan buat kek marble untuk customer yang order masa weekday. So bila dah masak anak yang bongsu selalu bertanya, `Kek ni kita punya ke?.. tapi jawapan yang sama saya beri pada setiap minggu. Ini ada orang order'. Si bongsu tanya lagi, kat kita tak ada ke? So saya akan jawab, tak de... bukan makan punnn.. kalau ibu buat.. membazir aje'. Si bongsu diam dan berlalu pergi.



Minggu ini pertanyaan yang sama diajukan. Suka hatinya bila dapat tahu kek yang siap dibakar atas redai itu ibu buat untuk makan-makan keluarga. Dicuitnya kerak-kerak kek dan terus ngap ke mulutnya. Sedap sangat katanya. 





Tapi seperti biasa, tak makan banyak mana pun. Terpaksalah dimasukkan di dalam bekas kedap udara. Hari Isnin nanti boleh bawa ke pejabat jamu kawan-kawan.



Kek Marble ini diberi nama KEK MARBLE COCONUT PANDAN BUTTERMILK. Memang moist dan wangi sangat bila dibakar. Kombinasi perasa pandan coconut emulco dan butter milk flavour. Memang semerbak baunya.... ada rasa kelainan pada kek marble ini. 

Resepi ini Kak Noor edit dari resepi asal kek marble oleh Azie Kitchen. 

KEK MARBLE
COCONUT PANDAN BUTTER MILK
Inspirasi oleh:  Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
200 gm butter
¼ cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur Gred B
#2 sudu kecil ovallete 
#1 sudu besar tepung susu penuh krim 
#1 sudu besar butter milk flavor – (sukatan sudu metrik - 1 sudu besar = 15ml)
#3 sudu besar santan sawit KHALIS – (boleh ganti dengan susu segar/susu cair)
#3 sudu besar pandan coconut emulco
1 sudu kecil pewarna green apple

# sukatan sudu metrik
1 sudu kecil = 5 ml
1 sudu besar = 15ml

Cara-caranya:

1. Pukul butter dan gula kastor dengan high speed sehingga kembang (adunan bertukar menjadi warna putih dan creamy) lebih kurang 10 minit.

2. Selepas itu masukkan ovalette dan butter milk flavour. Pukul menggunakan speed medium selama 5 minit hingga kembang.

3. Masukkan telur sebiji sebiji dan pukul lagi selama 5 minit sampai sebati kesemuanya.

4. Masukkan tepung sedikit sedikit, selang-selikan dengan santan sawit. Mixed sampai jadi gebu.

5. Kemudian masukkan pandan coconut emulco dan mixed lagi sehingga semua warna sebati.

6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Adunan asal ¾ dan adunan ¼ lagi diwarnakan dengan pewarna green apple, lebih pekat lagi warnanya daripada adunan asal.

7. Alaskan loyang (loyang bulat diameter 10) dengan baking paper yang telah disapu dengan margerin.

8. Masukkan adunan asal terlebih dahulu dan ratakan, kemudian tompok-tompokkan dengan adunan green apple dan ulanginya sehingga kedua-dua bahagian adunan habis. 

9. Lorek-lorekkan guna lidi sate ikut corak yang kita mahu.

10. Panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 150C selama 10 minit. Bakar menggunakan suhu 150C selama 40 minit (bergantung kepada oven masing-masing). Selepas 40 minit, buka oven dan cuba cucuk lidi di tengah-tengah kek. Sekiranya masih ada adunan yang masih melekat pada lidi apabila dikeluarkan, ini bermakna kek belum masih lagi, Teruskan bakar. Kalau cucuk lidi keluar bersih, bolehlah dikeluarkan daripada oven.

11. Terlangkupkan kek perlahan-perlahan di atas redai. Biar dalam keadaan terlangkup selama 5 – 10 minit. 

12. Tarik kertas baking perlahan-lahan.

13. Telangkupkan semula ke kedudukan asal dengan lapik board kek atau pinggan. 

14. Biarkan sejuk. Selepas sejam bolehlah dipotong.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...