Langkau ke kandungan utama

Cucur Susu Lemak Manis

Assalamualaikum.

Ini cerita petang tadi. Dalam dok busy update blog, si bongsu nak makan cucur manis pula. Dok asyik tanya berkali-kali bila ibu nak buat. Sedangkan kita dok tengah rancak mengarang. Hanya weekend aje yang boleh ngadap komputer lama-lama dan update apa yang patut. Tentulah dah `berakaq' di tempat duduk dan malas sekali nak bangun ke dapur.



Tapi kesian juga, dah lama tak buat cekodok faveretnya sejak sibuk menyemperit tiap-tiap hari. Demimu anakku, ibu tinggalkan Sajian Dapur Bonda sejenak untuk memenuhi permintaanmu. Teringat kembali Kak Noor ada save resepi cucur manis  daripada FB dalam handphone. Resepi ini ada kelainan dari segi penggunaan bahan-bahannya. Itu yang teruja sangat hendak mencubanya.



Sebenarnya sekejap sahaja untuk membuatnya. Tak sampai 10 minit dah siap bancuhan adunannya. Cukuplah satu adunan untuk percubaan kali pertama. Kalau sedap, boleh bancuh lagi.

Memang sedap sangat cucur manis ini. Dalamnya gebuss... anak pun suka, ibu pun suka, semua ahli keluarga pun suka. Bertambah sedap kalau ada sambal tumis atau kari semalam untuk dicicah. Dalam sekelip mata, sepinggan cucur boleh habis. 

So di sini Kak Noor salin kembali resepi yang dikongsi oleh saudari Suriani Osman dalam salah satu group masakan dalam FB. Jutaan terima kasih di atas perkongsian resepi ini. Memang terbaiklah. Dengan adanya resepi ini tak perlulah Kak Noor beli paket cucur manis Adabi lagi. Selalunya sekali angkut sampai 5 hingga 6 paket kalau ada harga promosi.


CUCUR SUSU LEMAK MANIS
Oleh: Suriani Osman (FB)

Bahan-bahannya:
1 1/4 cawan tepung gandum 
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar susu manis (lebihkan jika suka)
1/2 cawan susu segar/susu cair - (saya guna susu cair)
1 sudu kecil esen rose - (saya tambah)
Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. Ayak tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk. 
2. Masukkan esen rose, diikuti dengan susu segar/cair sedikit-sedikit sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati.
3. Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalik-balikkan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong dan keperangan.
4. Angkat cucur dan hidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...