Langkau ke kandungan utama

Agar-agar Pandan Lumut


Assalamualaikum dan Selamat Pagi.

Semoga pagi Selasa ini membawa keceriaan dan keriangan kepada pengunjung-pengunjung blog Sajian Dapur Bonda.



Pagi ini nak kongsi dengan kekawan semua resepi Agar-agar Pandan Lumut. Sebenarnya agar-agar ini Kak Noor buat dan bawa ke pejabat sebelum puasa lagi, tetapi tak sempat nak update dalam blog. Tetapi dalam FB Sajian Dapur Bonda telah Kak Noor poskan gambar-gambarnya, cuma tidak disertakan resepi sahaja.


So pagi ini baru nak karang resepi. Resepi ini berpandukan kepada resepi asal Agar-agar Lumut oleh rakan FB CT Hajar. Cuma Kak Noor olahkannya mengikut citarasa dan kesesuaiannya.



Resepi ini boleh dapat dua adunan bersamaan dua acuan yang Kak Noor gunakan.




Agar-agar Pandan Lumut
Olahan:  Kak Noor, Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:
Agar-agar tali 50 gm
2 cawan gula pasir
6 cawan air

Bahan-bahan B (disatukan dan diblend): Untuk dijadikan air daun pandan
2 cawan air suam
12 helai daun pandan - dipotong kecil
Esen perisa pandan

Bahan-bahan C (disatukan dan diblend sehingga sebati):
Air daun pandan (Bahan B)
2 cawan santan
1 tin susu sejat (400 ml)
1 biji telur Gred A
2 sudu tepung kastard
Secubit garam
Pewarna hijau pandan secukupnya (sekiranya mahukan warna hijau yang lebih pekat) - opsyen

Cara-caranya:
  1. Basuh agar-agar tali dan toskan. 
  2. Masak agar-agar bersama 6 cawan air sehingga agar-agar larut di dalam periuk. Selepas itu masukkan gula pasir dan masak sehingga gula hancur.
  3. Masukkan bahan-bahan C dan kacau sehingga adunan mendidih dan agak pekat. Gunakan api perlahan dan kacau selalu. Pastikan adunan tidak berkerak di dasar periuk. Tutup api.
  4. Tuangkan ke dalam loyang atau acuan. Sejukkan seketika di luar, kemudian masukkan di dalam peti sejuk.
Selamat Mencuba.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...