Langkau ke kandungan utama

APA YE MENU MAKAN TENGAH HARI INI? JOM SINGGAH DI SAJIAN DAPUR BONDA..

Assalamualaikum dan Selamat Menjamu Selera.

APA YE MENU MAKAN TENGAH HARI INI? Itulah tajuk N3 Kak Noor tengah hari ini. Hari ini hari Sabtu, waktu berehat dan waktu untuk bersantai bersama keluarga. Bila telah bertambah usia (HAPPY BIRTHDAY TO ME TODAY), sentiasa tunggu hari cuti aje.. siap count down setiap hari.   



Hari ini hari lahir Kak Noor yang ke-48 tahun.  Bertambah usia setahun lagi. Syukur Alhamdulillah kerana masih dipanjangkan umur dan diberi rezeki oleh Allah untuk hidup di muka bumi ini bersama-sama insan tersayang.  Masih dapat melihat anak-anak membesar di hadapan mata.  Tiada apa-apa sambutan `awesome' yang dirancang, cuma ucapan hari lahir daripada bonda, anakanda-anakanda, adinda-adinda, dan sahabat handai yang memberi ucapan melalui telefon dan melalui akaun Facebook sama ada di wall atau di inbox.  Itu sudah cukup sempurna bagi Kak Noor. Syukur ke hadrat Illahi kerana masih ada orang-orang di luar sana yang mengingati insan bernama Nooraishah ini.

Hari ini tiada entri resepi.  Hanya dimuatkan gambar-gambar menu makan tengah hari untuk hari ini, iaitu Kari Daging Babas, Sayur Campur Goreng, Ikan Kering Tenggiri Jeruk, Ulam-ulaman dan Sambal Belacan.   Nanti kalau ada kelapangan waktu, Kak Noor muatkan ye!


Alhamdulillah.... diberi rezeki untuk hari ini.
Ni pula kari daging Babas, dinamakan begitu kerana menggunakan rempah kari daging Babas.
                                                                                                   
Sayur goreng campur; bunga kobis campur kacang buncis.
 
Ikan kering tenggiri jeruk, digoreng bersama bawang besar dan cili kering.  Penambat selera.
 
Pembuka selera:  Ulam-ulaman; timun, sayur selum, dan baby terung bersama sambal belacan.
  
Syukur Alhamdulillah ke hadrat Allah kerana masih memberi rezeki kepada kita.                                    

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...