Langkau ke kandungan utama

MASAK LEMAK CILI API UDANG BERSAMA REBUNG MADU




Bahan-bahannya:
600 gram udang saiz sederhana
1 paket rebung madu segar (300 gram)
1 - 2 keping asam gelugor
2 - 3 helai daun limau purut - dibuang urat di tengahnya
1 batang serai - dititik
200 ml santan sawit KHALIS + 400 ml air
(Kalau santan kelapa biasa, guna 300 ml pati santan + 300 ml air)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar (diblend) lumat:
1 biji bawang besar
20 gram kunyit hidup
6  tangkai cili padi merah
6  tangkai cili padi hijau
Air secukupnya untuk mengisar

Penyediaannya:
1.  Udang dipotong kepala dan hujung ekornya.  Perapkan seketika (lebih kurang 1 minit)  bersama limau kasturi dan garam untuk menghilangkan hanyir udang.  Cuci bersih dan toskan.
2.  Basuh dan celur rebung madu supaya hilang baunya.  Ketepikan.
3.  Masukkan kesemua bahan di dalam periuk.  Masak di atas dapur menggunakan api yang sederhana sehingga kuah mendidih dan udang masak.  Kacau selalu supaya santan tidak pecah (Insya Allah sekiranya menggunakan santan sawit KHALIS, santan tidak pecah walaupun tidak dikacau selalu).
4.  Rasa kuahnya.  Boleh tambahkan garam dan gula sehingga menepati citarasa.

Ulasan

artzahar berkata…
rebung madu, dgr kata rasanya lbh sedap dari rebung biasa
Syira Lokman berkata…
sedapp ni

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...