Langkau ke kandungan utama

Puding Bandung Cincau




Bahan-bahannya:
30gm agar-agar strip
1.5 liter air
300 gm cincau - dipotong kiub atau dicincang.
2 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
Sedikit pewarna sirap ros
Secubit garam

Cara-cara membuatnya:
1.  Rendam agar-agar seketika (lebih kurang 10 minit) sehingga ia lembut.   Toskan.
2.  Masukkan agar-agar di dalam periuk bersama air dan masak sehingga agar-agar betul-betul larut.  Kemudian tapiskan.
3.  Tuangkan kembali larutan agar-agar di dalam periuk.  Masukkan gula dan masak sehingga ia larut.
4.  Selepas itu masukkan pewarna sirap ros secukupnya, susu cair dan secubit garam.   Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
5.  Angkat periuk dan ketepikan seketika (lebih kurang 5 minit).
6.  Gunakan acuan ikut citarasa anda. Kalau guna acuan yang kecil, boleh letakkan dahulu cincau di dasar acuan, kemudian baru dituang larutan puding tadi. Kalau guna acuan besar, tuangkan larutan puding di dalam acuan, kemudian masukkan perlahan-lahan cincau.
7.  Biarkan sehingga hilang kepanasan, baru dimasukkan dalam peti sejuk.


Ini pula menggunakan acuan besar.


Boleh juga menggunakan acuan kecil.  Lebih comel kejadiannya....


Inilah hasilnya menggunakan acuan kecil di atas tadi.  Kalau tidak mahu dikeluarkan daripada acuan, boleh disudu terus daripada acuan dan masuk ke mulut.  

Ulasan

dari dapur nasya berkata…
as salam kak Noor, nanti singgah umah amik award...

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...