Langkau ke kandungan utama

Pajeri Nanas Berempah (Santan Sawit KHALIS)


Emm... sedapnya nanas tu...  terasa kemanisannya walaupun sekadar gambar hiasan.   Sedap jika dimakan begitu sahaja, dicicah dengan kicap ataupun dibuat pajeri nanas. Itulah nanas Sarawak.  Walaupun harganya agak mahal sedikit, tetapi berbaloi kalau kita gunakan ia untuk masakan pajeri nanas. Bila masuk ke mulut, terasa keseimbangan rempah dan manisnya.  






Kalau zaman Kak Noor kecil-kecil dulu, pajeri nanas berempah ini adalah salah satu menu wajib dalam masakan kenduri kahwin di Utara. Tapi tukang masak taklah guna nanas Sarawak, nanas biasa aje... Menu sampingan lain yang sering digandingkan ialah kurma daging, ayam masak merah, kari daging, dan dalca. Semua menu ini dimasak di dalam periuk kawah. Sedapkan! Lauk senantiasa panas sehingga ke malam hari kerana terdapat bara api yang memanaskan periuk kawah ini. Dihidangkan pula dengan nasi minyak. Wau! memang sedap sehingga menjilat jari. Cara hidangannya pula bukan bufe seperti sekarang ini, tetapi cara hidangan; satu meja empat orang. Kebiasaannya bila tetamu tiba, mereka akan disambut oleh mentara kenduri, dan bila tetamu telah cukup empat orang, mereka akan dibawa ke meja makan. Tetamu tidak perlu lagi meninjau-ninjau tempat duduk seperti sekarang ini di mana hidangan bufe telah menjadi trend di mana-mana sahaja kenduri perkahwinan. Kasihan Kak Noor kepada tetamu-tetamu yang hadir (termasuklah Kak Noor), iaitu apabila kes orang ramai, tetamu terpaksa tunggu sehingga tempat kosong. Itu tidak termasuk lagi kes tetamu hendak tambah nasi, apabila pergi tambah nasi dan lauk, bila balik ke tempatnya, orang lain dah duduk. Macam mana tu? Insya Allah, kalau kenduri anak Kak Noor nanti, nak guna cara hidang aje.






Sebenarnya tadi Kak Noor tidak mahu story panjang-panjang. Tetapi bila bab masak pajeri nanas ini teringat nostalgia zaman dulu. Tak dapat nak pendam lagi. Nak juga kongsi dengan pembaca-pembaca sekalian.

Ok jom kita tengok resepinya.

Bahan-bahan A:
1 biji nanas Sarawak, dipotong bulat atau separa bulat
1 cawan santan sawit Khalis (boleh juga guna santan kelapa)
Kerisek secukupnya
2 sudu besar gula perang
2 biji cili hijau
Gula putih dan garam secukup rasa
Serbuk perasa (opsyen)

Bahan-bahan B (disatukan di dalam blender dan dikisar)
4 sudu besar rempah daging
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Air secukupnya

Bahan-bahan C (ditumis):
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris
1 tangkai daun kari
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu besar udang kering

Cara-cara memasaknya:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan C sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2. Masukkan bahan-bahan C dan kacau rata. Sekiranya rempah agak pekat, boleh tambah sedikit air. Tudung periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak (kaedah tudung periuk digunakan supaya rempah lebih cepat masak dan terbit minyak)
3. Selepas itu, masukkan santan sawit dan kacau mesra. Sekiranya mahukan kuah lebih, boleh tambah sedikit air. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Kemudian masukkan gula perang, gula putih, garam, serbuk perasa, dan kerisek. Kacau lagi sehingga semua bahan perasa yang dimasukkan larut sebati di dalam kuah. Rasa kuahnya. Kuah pajeri selain rasa rempahnya, mestilah ada rasa kemanisannya.
5. Setelah cukup rasa, bolehlah dimasukkan nanas Sarawak tadi dan kacau sehingga mesra dengan rempah. Perlahankan api, dan biar ia mereneh di atas dapur antara 10 – 15 minit.
6.   Sebelum ditutup api, masukkan cili hijau.  Tudung periuk.  Bila nak hidangkan, baru buka.  Wangi sangat….

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...