Langkau ke kandungan utama

TELUR MATA MASAK SOS



Walaupun nampak ringkas, tetapi lauk inilah yang menjadi kegemaran anak-anak di rumah apabila mereka tidak berselera untuk makan.  Mudahkan!  Just goreng telur mata kerbau dan selepas itu masukkan dalam sos saja. Masakan ini sesuai juga untuk anak-anak bujang yang tinggal jauh di perantauan. Ringkas dan menjimatkan.

Bahan-bahannya:
5 biji telur ayam – (digoreng mata kerbau)
1 biji bawang besar saiz sederhana – diracik halus
3 ulas bawang putih – diracik halus
2 sudu besar cili kering yang telah dikisar
1 inci halia dihiris
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos ikan
1 biji tomato – dipotong kiub
1 sudu besar gula perang
Garam sekiranya perlu
Daun sup dan daun bawang – untuk hiasan
Cili padi - opsyen
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga kekuningan dan naik bau.
Selepas itu masukkan cili kering yang telah dikisar dan masak sehingga cili garing dan terbit minyak.
Tambahkan air, sos cili, sos tiram, sos ikan, buah tomato, dan gula perang (banyaknya air bergantung kepada tahap kepekatan kuah yang dikehendaki). Kacau rata dan biar kuah mendidih. Rasa kuahnya. Perasakan dengan garam sekiranya perlu. Kebiasaannya tidak perlu tambah garam sebab sos cili dan sos tiram telah ada rasa masin.
Setelah kuah mendidih, masukkan telur yang telah digoreng tadi dan kacau. Perlahankan api dan biarkan mereneh di atas dapur seketika supaya kuah mesra dengan telur.
Semasa menghidang, bolehlah ditaburkan dengan daun sup/daun bawang. Jika suka lebih pedas, patahkan cili padi dan taburkan.

Ulasan

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata…
salam noor..
sedap juga masak telur mcm ni bila dah ketandusan idea nak masak apa..
oh ya.. sy dah update ke blog resepi tomyam ayam resepi noor yg sedap tu.. mintak dihalalkan ye..

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...