Langkau ke kandungan utama

SUP AYAM SOTO



Bahan-bahannya:
5 ketul rib ayam
3 biji ubi kentang - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk
2 inci halia - diketuk
3 - 4 biji cili padi - diketuk
1 sudu besar serbuk lada hitam (kasar)
2 sudu besar rempah soto - dibancuh dengan sedikit air
1 sup bunjut tulang
1 kiub perasa ayam
1 batang serai - dititik
1 gelung kecil soun - direndam sehingga kembang
Air secukupnya untuk sup
Garam secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis




Cara-cara membuatnya:
1.  Bersihkan rib ayam dan potong menjadi ketulan kecil.
2.  Panaskan periuk.  Letak lebih kurang 2 sudu besar minyak.  Bila minyak telah panas, tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih, serai, dan halia sehingga kekuningan dan naik bau.
3.  Masukkan rempah soto yang telah dibancuh tadi dan masak sehingga rempah terbit minyak.
4.  Selepas itu masukkan ayam dan kaupbalikkan supaya mesra dengan rempah tadi.  Pada  masa yang sama masukkan serbuk lada hitam dan juga cili padi.  Gunakan api yang sederhana, dan biarkan ayam mereneh sebentar di atas dapur lebih kurang 2 - 3 minit (proses supaya ketulan ayam mesra dengan rempah).
5.  Kemudian baru dimasukkan air secukupnya untuk kuah diikuti dengan sup bunjut, kiub perasa ayam, dan garam.  Kacau rata dan masukkan ubi kentang.  Masak di atas dapur sehingga ayam masak dan ubi kentang empuk.
6.  Sebelum ditutup api, masukkan soun yang telah direndam tadi. Biar sup mendidih sekali lagi baru ditutup api.
7.  Semasa menghidang bolehlah ditabur dengan daun sup/bawang dan bawang goreng.

Ulasan

Kak Rose berkata…
salam kenal noor.... sedap soto tu, suka sangat... ari tu buat banyak sampai sakit tangan!
Marsita Yahya berkata…
salam kenal...
http://my-mintroom.blogspot.com/

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...