Langkau ke kandungan utama

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG


Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung – disiang dan dibersihkan
2 batang serai - dititik
2 batang serai – dititik
1 biji tomato – dibelah empat
1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
1 ½ sudu besar pati asam jawa X-tra Adabi – dibancuh dengan sedikit air
Air untuk kuah – bergantung kepada kepekatan kuah yang diingini
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan dikisar:
10 gram cili kering
5 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 sudu besar (10 ml) rempah kari ikan
Segenggam ikan bilis – direndam dengan air panas seketika dan toskan

Cara-cara memasak:
1. Satukan cili kering, cili padi, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup, rempah kari, ikan bilis dan air secukupnya di dalam blender. Kisar sehingga lumat.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga terbit minyak/garing.
3. Masukkan asam jawa dan kacau rata. Tambahkan air secukupnya untuk kuah. Perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa yang diingini. Masukkan serai yang telah dititik. Kacau dan biarkan kuah mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, baru dimasukkan ikan kembung tadi. Bila ikan hampir masak, masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan biarkan di atas dapur sehingga mendidih sekali lagi.
5. Akhir sekali masukkan buah tomato dan tutup api.

Ulasan

Marsita Yahya berkata…
Salam Kak Noor,
saya ni makan nasi 3x tambah kalau lauk ni.
http://my-mintroom.blogspot.com/
ida =) berkata…
sedapnya makan kt sini. suka asam pedas juga :)
Tq for the comment. Though your comment is in Turkish, but I still understand by using a google translate. Do visit my blog again for more receipes.
Mama Adam, sebenarnya asam pedas ni pembuka selera. Saya suka letak nasi dalam mangkuk dan isikan kuah banyak-banyak, kemudian makan macam sup. Sedap... satu kepuasan!
Terima kasih kerana sudi jengok dapur kak Noor lagi.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...