Langkau ke kandungan utama

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS KENTANG



Semua orang suka makan sambal tumis ikan bilis kan!  Kebiasaannya sambal tumis ikan bilis ini sinonim dengan nasi lemak.  Bila masak nasi lemak mesti akan sambal ikan bilis. Tetapi boleh juga dihidang dengan nasi putih panas-panas.

Tetapi kali ini Kak Noor mempelbagaikan sambal tumis ikan bilis ini dengan meletakkann beberapa potongan ubi kentang. Anak-anak Kak Noor memang suka masakan seperti ini.  Selain dapat makan ikan bilis, kita juga dapat makan ubi kentang sambal.  Dalam erti kata lain masakan dua dalam satu.  Dalam masakan sambal tumis ikan bilis ini Kak Noor letakkan daun pandan untuk mewangikannya.  Memang semerbak bau sambal tumis ini semasa di atas dapur.

Resepi sambal tumis ikan bilis kentang ini lebih kurang sama sahaja dengan resepi sambal tumis ikan bilis yang pernah Kak Noor masak. Cuma ada beberapa bahan tambahan sahaja.  Jom kita tengok bahan-bahannya.


Bahan-bahannya:
100 gram ikan bilis yang telah siap dikopek - Rendam seketika (lebih kurang 5 minit dan ditoskan)
3 biji ubi kentang - dipotong kecil
2 keping asam gelugor
3 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa
Serbuk perasa - jika suka
1/2 cawan pati santan
1 cawan air
2 helai daun pandan disimpul
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar:
4 senduk nasi cili kering yang telah dikisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci belacan

Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak.  Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan masak sehingga naik bau dan terbit minyak.
2. Masukkan 1 cawan air dan kacau rata.  Kemudian masukkan gula perang, gula putih, garam, serbuk perasa, asam gelugor,  dan daun pandan.  Masak sehingga kuah mendidih.
3.  Selepas kuah mendidih, bolehlah dimasukkan santan diikuti dengan ikan bilis dan ubi kentang. Kacau rata dan  masak sehingga ubi kentang empuk.
4. Selepas ubi kentang empuk, masukkan potongan bawang besar.  Kacau, kemudian bolehlah ditutup api.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...