Assalammualaikum.
Hari ini adalah hari terakhir kita umat Islam di bulan Ramadhon Al-Mubarak 1439 Hijrah. Semoga tahun ini bukanlah Ramadhon yang terakhir bagi kita. Mohon supaya kita dipanjangkan umur ibadah dan diberi kesempatan oleh Allah untuk bertemu Ramadhon pada tahun hadapan.
Tahun ini pada hari raya pertama Kak Noor beraya di Kuala Lumpur sahaja. Insya-Allah esok pagi selepas solat Hari Raya Aidil Fitri Kak Noor akan bertolak pulang ke Alma menjengok bonda. Semasa anak-anak masih kecil, dua atau tiga hari sebelum raya Kak Noor sekeluarga dah balik ke kampung halaman. Tetapi setelah anak-anak dah besar dan mereka pun dah bekerja, ada yang tidak dapat cuti semasa raya. Kesian dan sedih pula nak tinggal mereka di pagi raya tanpa ayahanda dan bonda beraya di pagi raya.
Walaupun nak balik esok pagi, Kak Noor tetap menyediakan juadah untuk dihidangkan di pagi raya. Kebiasaannya Kak Noor masak rendang untuk dimakan bersama lemang dan kuah kacang bersama nasi empet. Tapi tahun ini Kak Noor cuma masak rendang saja untuk dimakan bersama lemang. Lemang of course le beli aje.
Bila dah semalaman lagi sedap makan keesokan harinya. |
Ini adalah resepi rendang yang sejak dulu menjadi faveret keluarga. Selalu masak guna kuali, hari ini masak guna periuk noxxa pula. Jimat masa dan tenaga, dan sambil-sambil tu bolehlah packing barang untuk dibawa balik esok. Sesiapa yang ada periuk Noxxa tu bolehlah mencuba resepi rendang versi periuk Noxxa ini. Bagi yang tidak mahu guna daging, boleh juga guna ayam. Klik untuk Resepi Rendang Ayam Pedas menggunakan periuk Noxxa. Untuk rendang ayam hanya perlukan masa 8 minit sahaja `high pressure' untuk ayam empuk.
Selamat Mencuba. Garenti sedap dan menjilat jari di pagi raya.
RESEPI RENDANG PEDAS BEREMPAH DAGING
Bahan-bahan A:
1 kg daging segar dipotong kecil anggaran 1 inci
2 batang serai dititik
1 paket kecil santan sawit KHALIS
Bahan-bahan B (dikisar dan dibuat pes):
4 sudu besar cili kering yang telah dikisar
4 - 5 biji cili padi untuk tambah pedas (ikut citarasa, tak wajib)
3 biji bawang besar saiz sederhana
3 inci halia
2 inci lengkuas
3 inci kunyit hidup
4 batang serai - dihiris
2 biji buah keras
Air secukupnya
Bahan-bahan C:
1 sudu besar serbuk rempah ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Bahan D:
4 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit - diracik halus
4 - 5 helai daun limau purut
2 - 3 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar perasa perencah Maggi Cukup Rasa)
Penyediaannya:
1. Masukkan semua bahan A, bahan B, bahan C, dan bahan D di dalam periuk dalaman Noxxa.
2. Kacau rata menggunakan senduk kayu atau senduk plastik.
3. Tutup periuk dan putar tombol pengawal tekanan ke PRESSURE.
4. Sentuh fungsi `High Pressure' dan masukkan 30 minit. Sentuh butang `On'.
5. Selepas 20 minit akan berbungi beep. Putar tombol pengawal tekanan ke STEAM. Tujuannya adalah untuk membebaskan wap dan membolehkan tudung boleh dibuka (sekiranya wap tidak dibebaskan, tudung tidak boleh dibuka). Sentuh butang OFF. Tanggalkan tudung.
6. Kacau rata. Pada masa ini kondisi daging telah empuk tetapi masih berkuah. Masukkan bahan-bahan D dan kacau rata.
7. Sentuh STIR-FRY, dan tekan ON. Masak sehingga kuah kering (ikut citarasa masing-masing).
Selepas kuah agak kering, tekan butang OFF.
8. Rendang daging ini boleh dialihkan ke periuk lain atau dibiarkan sahaja di dalam periuk Noxxa. Sekiranya inginkan rendang berada dalam keadaan panas bolehlah guna fungsi `Warm-Reheat'.
Ulasan