tag:blogger.com,1999:blog-8747818333483611942.post4427516301270318163..comments2023-10-04T06:37:23.438-07:00Comments on Sajian Dapur Bonda @ Kitchen Maktok: Santan Sawit KHALISKitchen Maktok (Sajian Dapur Bonda)http://www.blogger.com/profile/12795532532564316936noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-8747818333483611942.post-23169863033360417022013-07-15T17:58:54.990-07:002013-07-15T17:58:54.990-07:00Salam. Sebenarnya santan sawit ini tidak berketul...Salam. Sebenarnya santan sawit ini tidak berketul. Ia cair seperti santan kelapa biasa. Akak pernah experience beberapa kali santan sawit berketul. Nak kena tengok juga bila kat mana. Selalunya bila beli di kedai santan yang terletak berhampiran NSK Selayang, santannya ok walaupun beberapa hari dalam peti ais. Tetapi bila beli di pasar raya, selalunya santan berketul. Lagi satu, jangan letak santan dalam freezer. Letak di tempat sayuran atau atas tray. Apa yang Kak Noor buat apabila santan berketul ialah campurkan ia dengan air paip dan kacau sehingga larut.Kitchen Maktok (Sajian Dapur Bonda)https://www.blogger.com/profile/12795532532564316936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8747818333483611942.post-68661316878429510552013-07-15T03:31:20.122-07:002013-07-15T03:31:20.122-07:00macam mana nak buat dia supaya tidak berketul..?ma...macam mana nak buat dia supaya tidak berketul..?mak saya tak tau macam mana nak buatAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8747818333483611942.post-76187305230315016302012-10-10T03:04:32.957-07:002012-10-10T03:04:32.957-07:00Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.Farah AIhttps://www.blogger.com/profile/00439085848388692384noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8747818333483611942.post-28249457466315800982011-11-05T07:13:16.519-07:002011-11-05T07:13:16.519-07:00Maaf kerana Kak Noor lambat memberi maklum balas. ...Maaf kerana Kak Noor lambat memberi maklum balas. So far yang Kak Noor masak, okay saja. Kak Noor gunakan santan ini kerana ia kurang kolestrol dan baik untuk kesihatan. Memanglah ramai orang yang tidak mengetahui tentang kewujudan santan ini. Yang orang tahu kelapa sawit boleh dibuat minyak sahaja. Kebanyakan resepi di dalam blog, Kak Noor guna santan ini. Lagi satu kebaikan santan ini untuk masakan lemak cili padi ialah ia tak pecah minyak walaupun ditinggalkan tanpa dikacau, jika dibandingkan dengan santan kelapa yang pecah minyak kalau kita tidak mengacaunya.Kitchen Maktok (Sajian Dapur Bonda)https://www.blogger.com/profile/12795532532564316936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8747818333483611942.post-43046810216382554692011-11-05T05:14:24.514-07:002011-11-05T05:14:24.514-07:00salam kak, nak tanya sedap tak masakan yang guna s...salam kak, nak tanya sedap tak masakan yang guna santan khalis berbanding santan biasa? ada beza tak antara kedua-duanya? terima kasihAnonymousnoreply@blogger.com