Langkau ke kandungan utama

Sambal Tumis Telur Enak Versi Sajian Dapur Bonda

Assalamualaikum.

Sambal Tumis Telur, menu alternatif apabila semua lauk-pauk dah clear di dalam eksbox. Last week tak pergi pasar untuk re-stock. Encik Hasben ada juga bertanya nak beli lauk tak di pasar tani Setiawangsa. Nak beli ayam ke? Tiap-tiap minggu beli ayam, rasa jemu pula. Ingat nak masak apa saja bahan kering yang tersedia di rumah. Biasanya di rumah Kak Noor mesti ada simpan stok kering seperti ikan bilis, ikan kering, sardin tin, dan telur. Lauk-lauk kering inilah alternatif akhir apabila telah kehabisan lauk-lauk basah.




Sambal Tumis Telur ini special sedikit sebab salah satu daripada bahan yang digunakan untuk masakan ini ialah kicap manis. Memang telah menjadi kebiasaan Kak Noor apabila memasak sambal tumis apa sekali pun mesti masukkan sedikit kicap manis sebagai penambah rasa. Selain itu Kak Noor guna gula perang untuk memekatkan kuah.




Kalau nak tahu enak ke tidak menu ini, cubalah resepi sambal tumis telur versi Kak Noor ini.  Jom kita skrol tutorial bergambar di bawah. Selamat mencuba.


RESEPI SAMBAL TUMIS TELUR ENAK
Inspirasi oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
12 biji telur ayam direbus
Segenggam ikan bilis - digoreng 1/2 masak 

Sehelai daun pandan - disimpul 
2 sudu besar kicap lemak manis Enaq 
2 sudu besar gula perang 
1 sudu besar gula putih 
1 sudu kecil serbuk Maggi Cukup Rasa 
2 sudu KFC garam halus 
1 biji bawang besar - dipotong gegelang 
Minyak secukupnya untuk menumis 

Bahan-bahan kisar: 
4 senduk nasi cili kering kisar 
Segenggam ikan bilis 
2 biji bawang besar saiz sederhana 
4 ulas bawang putih 
Air secukupnya 

Penyediaan dan cara-cara membuatnya: 

Sila rujuk tutorial bergambar di bawah.



2. Gunakan minyak menggoreng ikan bilis tadi. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing/terbit minyak (Bahan-bahan dikisar terdiri daripada cili kering, bawang besar, bawang putih, dan ikan bilis).



3. Kemudian masukkan kicap lemak manis Enaq, gula perang, gula putih, garam, dan perencah Maggi Cukup Rasa, dan sedikit susu cair. Kacau rata dan masak sehingga kuah sambal mendidih.



4. Masukkan ikan bilis yang digoreng 1/2 masak tadi



5. Kacau rata ikan bilis sehingga bergaul mesra dengan sambal.


6. Kemudian masukkan telur rebus.



7. Gaul rata sehingga telur  bergaul mesra dengan sambal.



8. Jika suka, masukkan daun pandan untuk mendapatkan aroma wanginya.



9. Akhir sekali, masukkan bawang yang dipotong gegelang bersama kicap lemak manis Enaq. Gaul rata sehinga semua bahan sebati.



10. Tutup api dan boleh dihidangkan



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.