Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

30 Januari 2016

Sup Tulang Daging Lembu Enak, berganda keenakannya dengan Kicap Pedas Enaq

Assalamualaikum.


Pagi lagi Encik Hasben telah ke Pasar Tani Setiawangsa membeli tulang daging lembu. Katanya teringin nak makan sup tulang. Biasalah kalau di pasar tani ni lauk-lauk memang segar, dan harganya pun turut juga `segar' ye. 



He..he.. Mungkin dah lama tak beli tulang daging lembu ni, tukujut teman bila Encik Hasben beritahu tulang daging lembu harganya RM74. Setelah ditimbang, beratnya 1.8 kg. Tu try congak berapa harga sekilo? Malaslah pula nak congak. Dah beli masak ajelah untuk makan. Bukan selalu pun...nak makan sedap mulut macam ni.




Kalau harga dah macam tu, masakannya pula mestilah berbaloi dengan harganya. So tercari-carilah resepi sup tulang yang boleh bikin `meletoop' selera. Bila search dalam FB sup tulang daging lembu, maka muncullah resepi-resepi yang berkaitan. 



Tetapi Kak Noor amat tertarik dengan resepi oleh Azie's Kitchen kerana bahan-bahan yang digunakan untuk menumis sup tulang daging lembu ini ada kelainannya. Percubaan pertama memasak sup tulang daging lembu menggunakan resepi ini memang marvellous dan paling terbaik. Dimakan pula bersama kicap pedas Enaq. Memang sedap dan berganda keenakannya. Berbaloi mencuba resepi ini.



Memandangkan terdapat beberapa bahan yang tidak tersedia di dapur, maka Kak Noor olah resepi ini mengikut kesesuaian bahan-bahan yang sedia ada. Walau bagaimanapun, resepi asal masih boleh dirujuk di blog Azie's Kitchen.



Untuk resepinya ada Kak Noor muatkan langkah-langkah penyediaannya (Sila rujuk setiap langkah pada setiap gambar di laman page FB Jom Masak Bersama Sajian Dapur Bonda). Bagi sesiapa yang mempunyai periuk tekanan Noxxa, ada juga dimuatkan langkah-langkah penyediaan sup ini.


Resepi Sup Tulang Lembu Enak
Rujukan:  Azie's Kitchen
Diolah oleh:  Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
1 kg. tulang lembu tempatan
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar rempah soto
1 batang lobak merah – dipotong dadu
3 biji kentang – dipotong dadu
1 biji tomato – dipotong dadu
4 – 5 biji cili pagi - diketuk
1 sudu besar perencah Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Bahan-bahan Tumis:
1 batang kulit kayu manis (lebih kurang 2 inci)
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bawang besar – dihiris

Bahan Kisar A:

2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan Kisar B:
1 batang lobak merah
3 tangkai daun sup – ambil daun dan batangnya juga

Bahan-bahan untuk ditabur atas sup:
Daun sup dan daun bawang – dihiris
Bawang goreng
Kicap Enaq Pedas

Cara-caranya (memasak di dalam kuali):
1. Panaskan kuali. Masukkan minyak sapi dan minyak masak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, dan buah pelaga diikuti dengan hirisan bawang besar. Tumis sehingga naik bau dan bawang besar bertukar warna kekuningan.
2. Kemudian masukkan bahan kisar A. Tumis sehingga bahan-bahan sedikit garing, kemudian masukkan pula bahan kisar B. Masak sehingga sedikit garing juga. 
3. Seterusnya masukkan rempah soto dan kacau rata. Masukkan sedikit air dan masak sehingga terbit minyak.
4. Masukkan tulang daging dan kaupbalikkan sehingga bahan-bahan tumisan tadi bergaul mesra dengan daging. Biar daging masak dalam kaedah mereneh di atas dapur selama 10 minit. Gunakan api sederhana.

Bagi yang menggunakan periuk tekanan Noxxa, selepasa langkah 4, terus ke cara-cara penggunaan periuk tekanan noxxa.

5. Kemudian masukkan air secukupnya dan masak sehingga daging empuk sepenuhnya.
6. Selepas daging empuk, masukkan perencah Maggi Secukup Rasa, serbuk lada hitam, dan garam. Kacau rata.
7. Kemudian masukkan ubi kentang, lobak merah, cili padi, dan buah tomato. Masak sehingga ubi kentang empuk. Tutup api. 
8. Semasa menghidangkan bolehlah ditabur hirisan daun sup/daun bawang, dan bawang goreng. Untuk rasa yang lebih enak, bolehlah tuang sedikit Kicap Pedas Enaq di dalam sup. Memang enaknya tidak terkata.

Penggunaan Periuk Tekanan Noxxa :
1. Bagi rakan-rakan yang mempunyai periuk tekanan Noxxa adalah lebih mudah memasak sup tulang di dalam periuk ini supaya daging cepat empuk. 
2. Selepas langkah No. 4, masukkan air secukupnya dan masak sehingga sup mendidih.
3. Kemudian alihkan sup daripada kuali ke dalam periuk tekanan Noxxa. Set High Pressure selama 60 minit. Halakan juga tombol ke arah Pressure.
4. Selepas 1 jam akan berbunyi beep. Halakan tombol ke arah steam. Lepaskan wap sepenuhnya, dan buka tudung. Ketika ini tulang daging telah empuk sepenuhnya. Off fungsi HP. 
5. On fungsi Stir Fry. Masukkan perencah Maggi Cukup Rasa, serbuk lada hitam, dan garam secukupnya. Masukkan ubi kentang, lobak merah, cili padi, dan buah tomato. Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi. Off Stir Fry. 
6. Semasa menghidangkan bolehlah ditabur hirisan daun sup/daun bawang, dan bawang goreng. Untuk rasa yang lebih enak, bolehlah tuang sedikit Kicap Pedas Enaq di dalam sup. Memang enaknya tidak terkata.
Catat Ulasan

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang