Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

29 Disember 2015

Cream Cheese Chocolate Chips Cookies

Assalamualaikum dan Selamat Malam.



Malam ini Kak Noor nak kongsi satu resepi biskut yang diposkan oleh Maestro Ateh Wan (Admin Group Resepi Otai - GRO) dalam pagenya. Tertarik dengan namanya yang `gah', terasa teruja untuk mencuba resepi ini.  Walaupun pernah cuba pelbagai resepi chocolate chip cookies, namun resepi ini mempunyai kelainan dari segi penggunaan bahannya iaitu cream cheese. Kebiasannya cream cheese digunakan dalam kek dan juga membuat topping kek.  Tetapi kali ini digunakan dalam cookies.  Memang awesome rasa chocolate chips cookies ini. 




Kak Noor telah mengolah resepi ini mengikut citarasa dan ketersediaan bahan-bahan.  Tetapi bahan yang satu ini iaitu cream cheese tidak dikecualikan. Untuk memperkayakan rasa coklat untuk biskut ini, Kak Noor tambah serbuk koko. Untuk merangupkannya Kak Noor masukkan sedikit emplex.



Cream Cheese Chocolate Chips Cookies
Rujukan Resepi Asal: FB Maestro Ateh Wan (GRO)
Diolah oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda
(Resepi ini diolah menjadi 2 adunan daripada resepi asal 1 adunan)

Bahan-bahannya:
1 cawan Buttercup
½ cawan cream cheese tortura (lembutkan)
1 ½ cawan gula perang
½ cawan gula kastor
2 biji telur Gred A
2 sudu kecil butter vanilla
*4 ½ cawan tepung gandum
*4 sudu kecil tepung jagung
*2 sudu besar serbuk koko
*2 sudu kecil soda bikarbonat
*2 sudu kecil emplex
1 sudu kecil KFC garam
1 cawan badam 
2 cawan chocolate chip (atau 1 cawan chocolate chip dan 1 cawan coklat masakan dihiris kasar)
(*Bahan-bahan ini diayak bersama)

Cara-caranya:
1. Mix butter dan cream cheese sehingga sebati. Masukkan gula dan mix lagi. Kemudian masukkan telur dan butter vanilla, pukul sehingga kembang sedikit. 
2. Masukkan bahan-bahan yang diayak, garam, dan mix sebati.
3. Masukkan coklat dan badam. Gaul rata menggunakan spatula.
4. Simpan doh di dalam peti ais lebih kurang ½ jam. 
5. Selepas ½ jam keluarkan doh. Bulat-bulatkan doh ikut saiz kesukaan, kemudian tekan dan leperkan.
6. Panaskan oven selama 10 minit dahulu. Selepas oven panas, bolehlah dibakar menggunakan suhu 150C selama 15 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven masing-masing).
7. Selepas biskut sejuk, masukkan di dalam bekas kedap udara. Jangan biarkan biskut yang dibakar terdedah lama di luar, kerana ia akan menjadi lemau (tidak rangup. Sekiranya ini berlaku, masukkan ke dalam oven kembali dan panaskan semula.

RESEPI ENAQ: AYAM KICAP TIGA SERANGKAI ENAQ

Assalamualaikum.



Teringat semasa zaman kecil, bila arwah nenda masak ikan kicap atau ayam kicap yang ringkas tapi cukup sedap dan menyelerakan. Cuma tumis bawang merah, bawang putih, halia, dan serai. Lepas tu masukkan ayam @ ikan yang digoreng terlebih dahulu. Kemudian masukkan kicap dan kaupbalikkan supaya ayam @ ikan bergaul rata dengan kicap. Kemudian ditambahkan air secukupnya.



Untuk lebih meriah lagi nenda tambah ubi kentang. Untuk pedas nenda titik cili padi kampung. Hampir nak tutup api nenda letak daun sup, daun bawang, dan buah tomato. Masak kicap versi nenda ni x pekat kuahnya. So sesiapa yang suka kuah lebih,  bolehlah letak banyak-banyak semasa makan nasi.  Slurrp... macam sup kicap pula.


Hari ini masak kicap versi yang sama tetapi menggunakan tiga serangkai kicap ENAQ; kombinasi kicap manis, kicap masin, dan kicap pedas. Tak perlu tambah garam, gula, dan cili padi. Semuanya telah lengkap.  Memang sedap digunakan untuk masakan berkicap.

Resepi Ayam Kicap Tiga Serangkai Enaq
oleh: Kak Noor @ sajiandapurbonda


Bahan-bahannya:
1 ekor ayam organik - dibuang kulitnya dan dipotong 12
3 biji ubi kentang - dipotong wedges
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - dititik
Kicap lemak manis Enaq secukup rasa
Kicap lemak masin Enaq secukup rasa
Kicap pedas Enaq secukup rasa
Air secukupnya - (bergantung kepada kuantiti kuah yang dikehendaki)
Daun sup dan daun bawang
1 biji tomato - dipotong empat bahagian

Cara-caranya:
1. Ayam digaramkunyitkan dan digoreng 3/4 masak. Tos dan ketepikan.
2. Ambil sedikit minyak daripada gorengan ayam untuk menumis. Bila minyak telah panas, tumis bawang merah, bawang putih, halia, dan serai. Tumis sehingga bawang bertukar warna kekuningan.
3. Masukkan ayam dan tiga serangkai kicap Enaq secukup rasa Kaup balikkan ayam sehingga bergaul rata dengan kicap.
4. Masukkan air dan kacau rata. Masukkan ubi kentang dan perlahan api. Biar ayam mereneh di dalam kuah sehingga ayam masak sepenuhnya dan pada masa yang sama ubi kentang turut empuk.
5. Bila ayam telah masak dan ubi kentang telah empuk, masukkan buah tomato, daun sup, dan daun bawang. Kacau dan biarkan kuah mendidih sekali lagi. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

16 Disember 2015

RESEPI ENAQ: Nasi Goreng Kicap Enaq,

Assalamualaikum.


Hai... dah musim tak selera makan nasi putih pula Encik Hasben dan anak-anak ni... Kari ayam semalam pun masih ada lagi. Dari nasi terbiar hingga esok, lebih baik digoreng nasi tu. Garenti habis . Lagipun banyak putih telur di dalam peti ais sebab guna kuning telur aje untuk buat biskut. Putih telur ini kita boleh guna sebagai rencah nasi goreng.




Maka terhasillah dinner for tonight, nasi goreng simple menggunakan kombinasi kicap pedas Enaq dan kicap lemak manis Enaq, putih telur, dan sosej. Hmm... enak sekali dimakan ketika panas. Walaupun cara memasaknya agak ringkas dan tidak banyak bahan yang digunakan, tetapi nasi goreng ini tetap enak. Encik Hasben dan anak-anakpun suka. Apa yang penting ada kicap enaq dan semua makanan pun akan rasa enak. Sebelanga masak tadi dahpun clear. Alhamdulillah..



Nasi Goreng Kicap Enaq
Oleh:  Kak Noor @ sajiandapurbonda

Bahan-bahannya:
Nasi putih lebih kurang 2 mangkuk
Beberapa batang sosej ayam - dihiris bulat
Putih telur - ikut yang terada
2 sudu besar sos tiram
Kicap pedas Enaq secukup rasa
Kicap masin Enaq secukup rasa
3 - 4 biji cili padi - dipatah-patahkan
2 tangkai daun sup
Minyak secukupnya

Bahan-bahan ditumis:

1/2 biji bawang besar - dihiris
3 biji bawang putih - dicincang kasar

Cara-caranya:

1. Pertama sekali, gaul nasi putih bersama sedikit garam secukup rasa.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali.
3. Masukkan hirisan sosej dan goreng sehingga masak.
4. Kemudian baru dimasukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis sehingga bawang bertukar kekuningan.
5. Selepas itu masukkan putih telur dan kacau sehingga putih telur menjadi seperti scrambled eggs.
6. Masukkan sos tiram, kicap pedas dan kicap lemak manis secukupnya. Kacau rata.
7. Akhir sekali masukkan nasi putih dan kaupbalikkan sehingga semuanya bergaul rata. Sebelum tutup api, masukkan daun sup dan cili padi. Gaul rata dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat Mencuba.

14 Disember 2015

`IBU BUAT ROTI TAK MALAM NI'...

Assalamualaikum.

`IBU BUAT ROTI TAK MALAM INI', tajuk yang ada kaitan dengan permintaan anak perempuan bongsu Kak Noor, Asilah yang berusia 12 tahun. Katanya tak puas makan. Roti dah habis dimakan oleh abang. `Shila dapat makan sikit aje'.


Boleh dikatakan setiap hari sepulangnya dari kerja, itulah soalan yang diajukan. Alahai ... letihlah ibu, ingat balik kerja sebelah malam nak santai dan rehat saja, tak nak buat apa-apa. Tapi permintaan anak-anak, rasa sedih pula kalau tidak ditunaikan.


Sejak ibu dah berjinak-jinak dengan projek membuat roti ini, hari-hari anak request supaya ibu buat roti. Tak jemu mereka makan roti. Anak-anak Kak Noor suka makan roti sosej. Memanglah bila buat roti sendiri banyak 'aksesori' boleh letak ikut citarasa. Sedap dimakan ketika masih panas; `Fresh from oven'.


Sebenarnya Kak Noor tak pernah menyertai mana-mana kelas membuat roti. Hanya melalui resepi yang dikongsi oleh kawan-kawan melalui FB dan blog, dan menonton video cara-cara membuat roti yang diupload dalam You Tube. 


Nasib baik ada mixer heavy duty di rumah. Ringanlah beban tangan ini. Kalau nak ikutkan uli dengan tangan memang tak berkudrat. Setiap kali buat Kak Noor guna 500 gm tepung protein. 100% penggunaan tepung protein ye. Ada juga resepi roti yang menggunakan campuran tepung protein dan sedikit tepung gandum. 



Selalunya Kak Noor akan buat ban sosej untuk anak-anak dan ban berinti kacang bean untuk Encik Hasben. Ban-ban ini akan `clear' dalam masa sehari sahaja. Of course le.. kalau dah ada roti, asyik makan roti aje sehingga dah `terlupa' makan nasi.


Dari sehari ke sehari Kak Noor cuba menghasilkan roti yang terbaik untuk keluarga, walaupun mungkin tidak setanding dengan roti yang dihasilkan oleh sifu-sifu yang memang telah glamour dan mempunyai skil yang hebat dalam bidang bakeri. 


Pun begitu, syukur Alhamdulillah, dalam usia menjangkau 50 tahun baru dapat berjinak-jinak dan menghasilkan roti dengan tangan sendiri untuk keluarga. Dengan bantuan penggunaan pelembut roti K-Fine Cream yang dijual secara online oleh rakan FB dan blogger Maestro Ateh Wan, roti yang dihasilkan memang lembut.  So sesiapa yang nak order K-Fine Cream ini bolehlah PM FB Maestro Ateh Wan. Beliau juga adalah pengasas dan admin kepada Group Resepi Otai (GRO).


Untuk resepi, Kak Noor rasa banyak lagi resepi roti yang hebat-hebat yang diposkan oleh sifu-sifu yang hebat dalam bidang bakeri dalam FB dan juga blog. Kak Noor cuma menggunakan resepi asas ban biasa sebagai rujukandan dalam masa yang sama cuba bereksperimen bagi mendapatkan roti yang perfect dan memenuhi citarasa Kak Noor dan ahli keluarga. Practice make Perfect' so do not give up.  

RESEPI ENAQ: Udang Masak Hitam Karippulai

Assalamualaikum.



Udang Masak Hitam Karippulai, menu inspirasi Kak Noor untuk keluarga. Terdahulu resepi ini telah Kak Noor kongsikan dalam FB page Sajian Dapur Bonda dan telah mendapat `Like' yang banyak dan dikongsi oleh rakan-rakan FB.   Syukur Alhamdulillah.


Masakan ini merupakan menu ala-ala nasi kandaq.  Daun kari atau `karippulai'  dalam Bahasa India yang digunakan sebagai salah satu bahan menumis menaikkan aroma masakan ini.  Memang wangi sangat dan membangkitkan selera.  


Salah satu bahan yang menjadikan sajian ini lebih enak ialah penggunaan Kicap Lemak Masin Enaq dan Kicap Lemak Manis Enaq dalam sajian ini.

Persediaan bahan-bahan masakan

Resepi Udang Masak Hitam Karippulai
Oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:
1 kilo udang – digunting kepala dan hujung ekornya sahaja.
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
1 biji tomato – dibelah wedges
2 biji cili hijau – dihiris serong, saiz lebar
3 sudu besar kicap manis ENAQ
3 sudu besar kicap masin ENAQ
1 sudu besar perencah kuah TUMIX
Minyak secukupnya untuk menggoreng udang
2 tangkai karripulai – untuk dimasukkan ke dalam minyak semasa menggoreng udang

Bahan-bahan B (ditumis):
2 tangkai karippulai (daun kari)
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
Minyak gorengan udang secukupnya

Bahan-bahan C (ditumbuk kasar/blend tanpa air menggunakan chopper):

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan-bahan D (dibancuh menjadi pes):
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk cili
Sedikit air
(1/2 bahagian daripada pes diambil untuk memerap udang)

Cara-caranya:



1. Terlebih dahulu gaulkan udang dengan ½ bahagian pes bersama 1 sudu besar kicap manis Enaq dan 1 sudu besar kicap masin Enaq. Perapkan udang selama lebih kurang 15 minit.

2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan karripulai diikuti dengan udang. Goreng udang sehingga warna kulit udang bertukar keperangan. Ketepikan.


3. Ambil sedikit daripada minyak gorengan udang tadi untuk menumis. Tumis bahan-bahan B sehingga bawang besar bertukar kekuningan dan naik bau. 


4.  Kemudian masukkan bahan C dan gaul rata.


5.  Kemudian masukkan bahan D. Kacau rata. Perlahan api dan biarkan kuah mereneh di atas dapur sehingga terbit minyak.

6. Bila telah terbit minyak masukkan kicap manis, kicap masin, dan perencah TUMIX. Masak sehingga kuah mendidih.


7. Apabila telah cukup rasa, masukkan udang yang telah digoreng tadi dan kaubalikkan sehingga udang serasi dengan kuah. Biarkan kuah mendidih sekali lagi.

8.  Sebelum ditutup api, masukkan bawang besar yang dipotong gegelang dan cili hidup, kacau rata.


9.  Akhir sekali masukkan buah tomato.
.Gaul rata. Selepas dua minit, bolehlah ditutup api.


10.  Siap untuk dihidangkan.

8 Disember 2015

Menu Tengah Hari: Ayam Sambal Kismis dan Kacang Buncis Goreng Kicap

Assalamualaikum.
Just nak kongsi menu tengah hari tadi. Dua menu yang ringkas; lauk dan sayur. Memenuhi selera Si bongsu perempuan yang dah seminggu request nak makan ayam sambal masakan ibu. 


Kebiasaannya bila masak ayam sambal untuk keluarga, mesti ada rasa pedas dan manisnya. Kali ini Kak Noor masukkan kismis yang diblend bersama bahan-bahan kisar lain. Memang ada kelainan rasanya kalau kita masukkan kismis. Kalau sambal tak rasa manis, anak-anak mesti komplen. Tapi bagai sesetengah orang tak suka manis, suka rasa pedas yang kaw-kaw punya.



Sejak dari kecil lagi, kalau makan ayam sambal manis bersama nasi putih, mesti ada penyedapnya iaitu kicap masin. Bukan kicap manis ye… sebab sambal tu dah manis. So kita naturalkannya dengan kicap masin pula. Ingat Kak Noor aje suka stail macam ini, rupa-rupanya anak-anak semua pun sama.




Di sini Kak Noor kongsikan dua resepi menu hari ini iaitu Ayam Sambal Kismis dan Kacang Buncis Goreng Kicap. Semuanya enak-enak belaka. Laju aje makan...




Ayam Sambal Kismis
Oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam organik – saiz dipotong ikut suka
Minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap masin ENAQ
1 sudu KFC perencah TUMIX kuah
2 cawan air
2 sudu besar gula perang
Garam secukupnya

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dihiris
1 batang serai – dititik
Minyak secukupnya daripada gorengan ayam

Bahan-bahan diblend:
3 senduk nasi cili kering kisar 
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Segenggam kismis
1 cawan air

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak. Ketepikan.
2. Masukkan minyak gorengan ayam secukupnya di dalam periuk/kuali. Tumis serai dan bawang besar. Bila bawang besar telah bertukar kekuningan, masukkan bahan-bahan yang telah diblend. Gunakan api perlahan dan tutup periuk. Masak sehingga terbit minyak.
3. Selepas terbit minyak masukkan dua cawan air dan kacau rata. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap masin ENAQ, perencah TUMIX kuah, gula perang, dan garam. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
4. Bila kuah telah mendidih dan telah cukup rasa, masukkan ayam goreng tadi. Kaupbalikkan sehingga ayam dan sambal bergaul rata. Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi. Tutup api dan taburkan kismis.


Kacang Buncis Goreng Kicap
Oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
Kacang Buncis
1 biji bawang besar – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
Beberapa biji bebola ikan – dihiris 
1 sudu besar kicap masin Enaq
1 sudu besar kicap pedas Enaq
Gula secukup rasa
1 biji cili merah – dihiris
Daun sup/daun bawang
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-caranya:
1. Panaskanya minyak di dalam kuali. Masukkan hirisan bebola ikan. Goreng sehingga bebola ikan sedikit garing. Kemudian baru masuukan hirisan bawang besar dan bawang putih. Tumis sehingga bawang bertukar kekuningan.
2. Masukkan kacang buncis, kicap masin, kicap pedas dan gula secukup rasa. Kaup balikkan sehingga kacang buncis masak.
3. Sejurus sebelum ditutup api, masukkan hirisan cili merah, daun sup dan daun bawang. Gaul rata dan tutup ap

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang