Langkau ke kandungan utama

RESEPI ENAQ: Nasi Goreng Kicap Enaq,

Assalamualaikum.


Hai... dah musim tak selera makan nasi putih pula Encik Hasben dan anak-anak ni... Kari ayam semalam pun masih ada lagi. Dari nasi terbiar hingga esok, lebih baik digoreng nasi tu. Garenti habis . Lagipun banyak putih telur di dalam peti ais sebab guna kuning telur aje untuk buat biskut. Putih telur ini kita boleh guna sebagai rencah nasi goreng.




Maka terhasillah dinner for tonight, nasi goreng simple menggunakan kombinasi kicap pedas Enaq dan kicap lemak manis Enaq, putih telur, dan sosej. Hmm... enak sekali dimakan ketika panas. Walaupun cara memasaknya agak ringkas dan tidak banyak bahan yang digunakan, tetapi nasi goreng ini tetap enak. Encik Hasben dan anak-anakpun suka. Apa yang penting ada kicap enaq dan semua makanan pun akan rasa enak. Sebelanga masak tadi dahpun clear. Alhamdulillah..



Nasi Goreng Kicap Enaq
Oleh:  Kak Noor @ sajiandapurbonda

Bahan-bahannya:
Nasi putih lebih kurang 2 mangkuk
Beberapa batang sosej ayam - dihiris bulat
Putih telur - ikut yang terada
2 sudu besar sos tiram
Kicap pedas Enaq secukup rasa
Kicap masin Enaq secukup rasa
3 - 4 biji cili padi - dipatah-patahkan
2 tangkai daun sup
Minyak secukupnya

Bahan-bahan ditumis:

1/2 biji bawang besar - dihiris
3 biji bawang putih - dicincang kasar

Cara-caranya:

1. Pertama sekali, gaul nasi putih bersama sedikit garam secukup rasa.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali.
3. Masukkan hirisan sosej dan goreng sehingga masak.
4. Kemudian baru dimasukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis sehingga bawang bertukar kekuningan.
5. Selepas itu masukkan putih telur dan kacau sehingga putih telur menjadi seperti scrambled eggs.
6. Masukkan sos tiram, kicap pedas dan kicap lemak manis secukupnya. Kacau rata.
7. Akhir sekali masukkan nasi putih dan kaupbalikkan sehingga semuanya bergaul rata. Sebelum tutup api, masukkan daun sup dan cili padi. Gaul rata dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat Mencuba.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.