Langkau ke kandungan utama

Menu Untuk Minum Petang: Cucur Jagung Ikan Bilis, rangup dan enak

Assalamualaikum.


Inilah juadah minum petang yang sempat Kak Noor sediakan untuk keluarga petang tadi. Rajin-rajinkan diri masuk ke dapur bila tekak ini rasa nak makan cucur jagung. Lagipun memang dah berkira-kira sejak semalam nak buat cucur jagung ini memandangkan dah seminggu tongkol jagung itu berada di dalam peti ais. Kalau tunggu lagi seminggu, alamatnya busuklah jagung tu. Membazirlah pulak kan.. 

Sebenarnya anak perempuan sibongsu request minta dimasak bubur jagung kegemarannya. Tetapi cuma ada dua tongkol jagung sahaja. Kalau masakpun tak cukup untuk sekeluarga makan, melainkan jika dicampur dengan gandum. Tetapi gandum pun tak ada.  Malas pula ke kedai untuk membeli. Tak apelah.. lain kali ibu masakkan. Hari ini kita makan cucur jagung dulu. Lagipun dah lama tak makan cucur jagung ni.

Cucur jagung ini Kak Noor masukkan sedikit ikan bilis supaya rasa enak lagi.  Kak Noor juga kurangkan penggunaan tepung supaya cucur ini lebih rangup dan sedap.


Cucur Jagung Ikan Bilis
Oleh: Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
3 cawan tepung gandum - diayak
2 tongkol jagung - dihiris isi jagungnya
Segenggam ikan bilis - direndam sehingga lembut, dibasuh dan ditoskan.
1 biji bawang besar- dicincang
2 biji cili merah - dihiris
1 sudu besar cuka masakan
2 sudu KFC perasa TUMIX
Garam dan gula secukup rasa
Air panas secukupnya untuk membancuh
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya:

1. Masukkan tepung gandum, isi jagung, ikan bilis, bawang besar, cili merah, garam, gula, perasa tumis, dan cuka di dalam bekas. Gaul rata semua bahan tadi.
2. Tuangkan air panas secukupnya dan gaul menggunakan sudu atau senduk sehingga semua bahan bergaul rata. Ketepikan 10 minit.
3. Panaskan minyak. Jemput adunan ke dalam kuali dan goreng sehingga kekuningan. Kalau nak cucur garing sedikit, lebihkan masa menggorengnya, tetapi jangan sampai rentung.
4. Toskan minyak sebelum dihidangkan.
5. Cicah dengan sos atau kuah kacang.

Selamat Mencuba.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.