Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

21 November 2015

Fenomena Brownies Kedut

Salam Ceria dan Santai di Hujung Minggu.

Assalamualaikum.



Sekarang ini fenomena orang membuat Brownies Kedut. Di FB dok tayang gambar-gambar brownies dengan pelbagai resepi masing-masing. Terliuq cheq tengok...dan teruja tahap gaban juga dengan tayangan gambar oleh rakan-rakan kita ini. Sampai kenyanglah tengok gambar. Dari sehari ke sehari nak cuba buat, tapi tak buat-buat juga.



Hati terpaut dengan gambar dan resepi brownies kedut yang diposkan oleh Rahel Blogspot dalam FB. Melihat pada bahan-bahan yang digunakan dan cara-cara membuatnya, rupa-rupanya brownies kedut ini agak mudah juga membuatnya jika dibandingkan dengan kek.

Akhirnya.....!  dapat juga buat brownies kedut ini ikut resepi rahel blogspot. Ternyata cubaan pertama berjaya dan mendapat ucapan tahniah daripada tuan punya resepi. Mungkin wajahnya tak sesempurna brownies kedut yang dibuat oleh sifu, tetapi anak-anak dan rakan-rakan pejabat semua kata marvellous.



Hari ini buat brownies kedut kali kedua. Kali ini tabur pelbagai jenis coklat ikut citarasa kita. Ada coklat coin putih, cip butterscoth, cip coklat, dan chocolate rice, dan badam flakes. Dah ada dalam peti ais tu... tabur ajelah. Hm... nyum...nyum... rich of chocolate (kalah brownies yang dijual oleh secret receipe ni....).



Ada juga beberapa tips yang Kak Noor terbaca dalam beberapa resepi brownies yang diposkan oleh rakan-rakan dalam blog dan juga FB yang ingin Kak Noor kongsikan di sini.  Harap memberi manafaat kepada semua yang ingin mencuba resepi brownies ini.
  • Jangan terlalu lama bakar brownies di dalam oven, nanti brownies terlalu kering dan tidak moist.
  • Setelah brownies masak, jangan terus dikeluarkan dari oven.  Buka sedikit pintu oven  dan biarkan brownies 10 - 15 minit di dalam oven.
  • Brownies hendaklah dipotong sewaktu ia masih panas.

Brownies Kedut 
Rujukan Resepi: Rahel Blogspot
Dicuba oleh: Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
400 gram coklat compound - Kak Noor guna Milk Compound Beryl's
150 gram mentega
100 gram gula perang
100 gram gula kastor
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla - Kak Noor guna esen butter vanilla
*100gram tepung naik sendiri
*30gram serbuk koko
(*diayak bersama)


Cara-caranya: 
  • Satukan coklat compound dan mentega dalam bekas. Cairkan dengan kaedah double boil. Tutup api dan angkat 
  • Dalam mangkuk lain, satukan gula perang, gula kastor, telur, dan perasa vanilla. Gaul sebati. 
  • Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati. 
  • Masukkan sedikit-sedikit adunan tepung dan gaul rata. 
  • Sediakan loyang 10" x 10". Lapik dengan kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. 
  • Tuangkan adunan dan ratakan. Jika suka, tabur dengan kekacang atau coklat coin. 
  • Bakar pada suhu 160'C selama 35 minit atau ikut oven masing-masing. 
  • Bila brownies telah sejuk, bolehlah diletak topping kalau suka.
Catat Ulasan

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang