Langkau ke kandungan utama

I'M IN LOVE WITH SAMPERIT.... `Order and Bake, Fresh from Oven'

Assalamualaikum.

Selamat bercuti di hujung minggu. Semoga ceria dan gembira bersama keluarga tercinta.

Hari ini juga diceraikan dengan samperit beraneka warna. Cuba tengok foto-foto samperit yang dimuatkan. Warna-warnamya menceriakan suasana. Sesiapapun yang melihatnya tentu terpikat dan teruja nak merasa samperit ini.


Samperit Susu Samperit ini merupakan antara produk homemade Sajian Dapur Bonda yang paling banyak mendapat tempahan daripada pelanggan. Tempahan samperit ini dibuka sepanjang tahun; bukan sahaja pada musim perayaan. 

`Order, & Bake Fresh From Oven' itulah konsep Sajian Dapur Bonda. `Anda tempah,saya buat'. Samperit Susu Cheese ini mendapat sambutan yang mengalakkan daripada pelanggan. Ada yang telah repeat order; mungkin tak jemu memakannya. Banyak komen yang diterima mengatakan ia sedap dan lemak berkrim. Di samping itu ramai yang teruja dengan bentuk bunga samperit ini dan sering bertanyakan acuan yang digunakan.



Resepi yang Kak Noor gunakan ini bukanlah resepi Kak Noor sendiri. Ia diambil daripada page FB seseorang. Di kesempatan ini Kak Noor ingin mengucapkan `Thrillon of Thanks' kepada empunya resepi yang hanya Kak Noor kenali dalam FB melalui pagenya `Dari Dapur Seorang Amatur'. Telah banyak resepi samperit yang Kak Noor telah cuba, dan inilah yang paling kevoom voom and the best. Cuma resepi asal tidak dimasukkan susu tepung dan cheese sahaja. 

Sebekas RM28 

Jom tengok koleksi gambar-gambar samperit yang sempat dirakamkan.


Samperit rasa coklat dengan cip coklat sebagai hiasan

Samperit warna ungu dengan hiasan manik gold

Samperit warna pink dengan hiasan ceri merah

Purple dan pink, kombinasi menarik

Samperit warna hijau epal dengan hiasan ceri hijau

Samperit klasik dengan hiasan ceri hijau, dan samperit warna turqoise dengan hiasan manik hijau

Samperit boleh juga dibuat hantaran dan cenderahati, cuma memerlukan kreaviti untuk
 menghiasi bekasnya untuk nampak  lebih elegance.   Sebekas RM25.

Samperit warna ungu dalam bekas bentuk love, dihiasi dengan manik beraneka warna

Samperit warna klasik dalam bekas bentuk love, dihiasi dengan cip coklat warna pink

Samperit Velvet, dihiasi dengan Red Velvet White Chocolate 

Samperit warna Turqoise dalam bekas love, dihiasi dengan manik silver.

Cuci-cuci mata ye....

Untuk tempahan sila hubungi Kak Noor @ 0162890412.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.