Langkau ke kandungan utama

Sambal Tumis Udang Petai lagi, menu pembuka selera

Hm.... sambal tumis udang petai lagi. Dalam sebulan mesti ada sekali menu ini. Menu pembuka selera. Kalau dah hidang menu ini, kalau tak tambah nasi mesti tak sah. Anak bongsu Kak Noor, Shila suka sangat sambal tumis udang petai ini. Tetapi yang paling disukainya ialah meratah petai. Selalunya diipilihnya petai dan ditinggalkan udang sahaja. Lastly orang lain ketinggalan tak dapat nak makan petai.





Dimakan pula bersama nasi panas. Ingat lagi Kak Noor sewaktu zaman kanak-kanak ketika di bawah jagaan nenda. Dulu bila nenda masak sambal tumis udang petai, udangnya bersaiz kecil sahaja. Itu yang termampu dibeli olehnya.  Kak Noor pun tak tahu nak makan udang-udang besar seperti sekarang ini. Petai pula petai kampung @ petai padi. Petai dulu-dulu rasanya lemak daripada petai yang ada sekarang ini. Mungkin petai kampung. 



Faveret Kak Noor kalau makan nasi dengan sambal tumis udang petai ini ialah mesti ada kicap manis. Nasi panas digaul bersama sambal petai dan kicap. Bila semuanya telah serasi, baru dimakan. Nyum-nyum.... sedap sangat, sampai menjilat jari. Rasa pedas tu lain kira. Sekiranya esok pagi masih berbaki sambal tumis, Kak Noor hanya breakfast nasi sejuk dengan sambal tumis itu sahaja. Pagi-pagi perut dah kenyang. Inilah antara nostalgia Kak Noor bersama arwah nenda tercinta. I missed her so.... much; my nanny cum my mum. Al-Fatihah untuk arwah.


Resepi sambal tumis petai udang ini pernah Kak Noor poskan dalam blog ini. Boleh search di menu Masakan Udang. Kak Noor muatkan resepi ini sekali lagi.

Resepi Sambal Tumis Petai
Oleh: Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
1 kg. udang putih saiz L – dipotong kepala dan ekornya
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
Segenggam petai padi yang telah dikopek
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos kicap manis
2 sudu besar gula perang + gula putih secukup rasa
2 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk perasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan dikisar lumat:
4 senduk nasi cili kering yang telah dikisar lumat
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
½ inci belacan – jika suka
Air secukupnya

Cara-cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Tutup periuk dan masak di atas dapur sehingga pecah minyak/terbit minyak.
2. Masukkan ½ cawan air dan kacau rata. Tambahkan sos tiram, sos kicap manis, gula perang, gula putih, serbuk perasa dan garam. Kacau rata dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan udang dan asam gelugor. Masak di atas api yang sederhana sehingga udang masak dan kuah mendidih.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang. Kacau dan bolehlah ditutup api.
5.  Dah siap untuk dihidangkan.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.