Langkau ke kandungan utama

MEE HAILAM UDANG ENAQ

Assalamualaikum.




Ini cerita semalam. Tak selera nak makan nasi. Just campak campak ikut bahan bahan yang ada saja. So dapatlah menu ini, Mee Hailam Udang Enaq. Guna kombinasi 3 serangkai kicap jenama ENAQ. Walaupun simple, resultnya tidak mendukacitakan. Masih SEDAP dan ENAQ. Makan pula semasa masih panas lagi. Nyum-nyum & slurrp... kuahnya. Satu kepuasan



Resepi ini simple, sesiapapun boleh menyediakannya asalkan ada tiga serangkai kicap ENAQ ini. Tak perlu lagi tambah garam, pedas, dan manis dalam menu ini. Guna ketiga-tiga kicap ENAQ sebagai perasa barulah hidangan menjadi enaq.

RESEPI MEE HAILAM UDANG ENAQ
Oleh: Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:

1 bungkus mi kuning - dibasuh dan ditoskan.
Beberapa ekor udang
1/2 biji bawang besar - diracik/dicincang
2 ulas bawang putih - dititik dan dicincang
Sayur sawi
Lobak merah - dipotong bulat
1 biji cili merah - dihiris serong
5 - 6 biji cili padi diketuk
1/2 biji tomato - dipotong wedges
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap pedas Enaq
2 sudu besar kicap masin Enaq
4 sudu besar kicap manis Enaq
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air (untuk memekatkan kuah)
Minyak secukupnya untuk menumis.

Cara-cara memasak:

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih. Bila bawang kekuningan, masukkan udang dan kacau rata sehingga kulit udang bertukar keperangan.
2. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pedas, kicap masin, kicap manis dan air secukupnya untuk kuah. Kacau rata dan biar kuah mendidih. Rasa kuah sehingga menepati citarasa. Sekiranya tidak cukup masin, manis atau pedas, boleh tambahkan kicap mengikut perasanya.
3. Setelah cukup rasa, masukkan lobak merah, sayur sawi, dan cili padi. Kacau sebentar, kemudian masukkan mi. Kaupbalikkan mi sehingga bergaul mesra dengan kuah.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata. Tunggu sehingga kuah mendidih sekali lagi, masukkan tomato. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
5. Semasa menghidang, bolehlah dihiaskan dengan daun pudina dan hirisan cili merah.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.