Langkau ke kandungan utama

Ikan Cencaru Belah Belakang @ Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Assalamualaikum.




Ikan Cencaru Sumbat Sambal, menu ini tidak sekerap menu-menu yang selalu dimasak dan dihidang oleh Kak Noor untuk keluarga  walaupun semua menggemarinya termasuklah Kak Noor sendiri. Tetapi bila sesekali memasaknya, Kak Noor akan pastikan setiap orang akan puas menikmatinya.



Ini pun permintaan daripada anak lelaki Kak Noor yang tinggal jauh di perantauan.  Teringin sangat nak makan ikan cencaru sumbat sambal yang dimasak oleh bondanya sendiri. Pesannya kalau datang melawatnya nanti, jangan lupa bawa ikan sambal.



Ikan boleh dibelah di kedua-dua belah belakangnya untuk disumbat sambal. Kak Noor lebih suka cara ini kerana boleh sumbat banyak sambal; dua-dua belah ada sambal. Ada juga yang hanya menyumbatnya sebelah sahaja. 

Kebiasaannya Kak Noor menggunakan method menggoreng sahaja. Tetapi sekiranya menggunakan oven, lebih sedap ikan dibungkus dahulu dengan daun pisang atau daun kunyit. Letakkan sedikit mentega/margerin di atas ikan dan di atas dulang. 

Bahan A:
10 ekor ikan cencaru - dibasuh bersih dan digaramkunyitkan.
½ biji buah tomato – diracik kecil
1 sudu besar pati asam jawa XTRA ADABI
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula putih
4 biji limau kasturi – diambil jusnya
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis pes sambal dan menggoreng ikan sambal

Bahan B:
5 senduk nasi cili kering yang telah dikisar
5 biji cili merah – buang biji
2 biji bawang besar saiz sederhana
6 ulas bawang putih
½ biji buah tomato
2 inci belacan bakar
Segenggam ikan bilis yang telah dikopek
2 inci halia
2 batang serai
(Satukan semua bahan B dan diblend tanpa menggunakan air – menggunakan chopper blender)

Cara-caranya:
1. Ikan cencaru dibelah di kedua-dua belakangnya atau sebelah sahaja. Ketepikan. 
2. Satukan semua bahan B dan diblend tanpa menggunakan air. Lebih mudah menggunakan chopper blender. 
3. Masukkan minyak secukupnya di dalam kuali. Gunakan api sederhana. Tumis bahan-bahan B sehingga sambal masak sekata/pecah minyak. Kemudian masukkan tomato yang diracik, gula merah, gula putih, pati asam jawa, dan jus limau kasturi. Masak lagi sehingga kering dan sedikit garing. Tutup api.
4. Ambil ikan cencaru. Sumbat sambal yang telah dimasak tadi di kedua-dua belah belakang ikan. 
5. Panaskan minyak. Goreng sehingga masak, kemudian ditoskan. Boleh juga bakar ikan ini di dalam oven. Balut ikan dengan daun pisang atau daun kunyit. Letak sedikit mentega/margerin di atas ikan dan di atas dulang. Guna api bawah suhu 180 selama 35 minit atau sehingga ikan masak. 
6. Hidangkan bersama nasi putih. Sedap dimakan bersama nasi panas.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.