Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

20 Mac 2015

Chocolate Chip Cookies dan Anakandaku Shila.

Assalamualaikum dan Selamat Malam.


Esok cuti,  Memang ditunggu-tunggu harinya.  Malam ini dapatlah Kak Noor `bersantai' di depan komputer sambil mengarang N3 untuk malam ini. Malam ini hanya edisi ulang tayang biskut yang paling digemari oleh seisi keluarga, iaitu Chocolate Chip Cookies.  Panjang sikit celoteh Kak Noor malam ini sebab ada cerita di sebaliknya; `Chocolate Chip Cookies dan Anakandaku Shila'.  


Chocolate Chip Cookies, memang agak mudah untuk membuatnya asalkan bahan-bahannya sedia ada di dalam stok. Kerap juga Kak Noor buat biskut ini untuk kudapan keluarga dan juga bekalan untuk anak-anak yang pulang ke IPTA.  Sesekali bila balik ke rumah bonda, biskut ini menjadi buah tangan kepada anak-anak saudara di sana.  Mereka gemar sangat chocolate chip cookies ini.  



Ada juga permintaan daripada rakan-rakan pejabat dan juga rakan-rakan FB yang membelinya secara online.  Kak Noor hanya buat bila ada orang yang menempahnya, `Fresh from Oven'. Kalau mahukan rasa yang sempurna macam jenama Famours Amos cookies tu, better guna serbuk coklat dan coklat cip jenama Hershey's.  Walaupun harganya agak mahal, tetapi rasanya memang sedap. 



Kali ini cookies yang dihasilkan agar besar.  Memenuhi permintaan puteri bongsuku, Shila.  'Ibu kawan kita tempah cookies lagi, esok Shila nak bawa pergi sekolah'.  Seronok Shila bila cookiesnya laku macam goreng pisang panas.  Ada antara kawannya  yang frust tak dapat beli.  



Episod jual cookies di sekolah ini hanya suka-suka sahaja. Bukan hari-hari pun Shila jual di sekolah. Ikut tempahan yang diterima oleh Kak Noor.  Sekiranya ada lebihan adunan daripada tempahan, baru Kak Noor akan buat untuk Shila jual kepada rakan-rakan.  Duit hasil jualan menjadi miliknya. Itulah semangat usahawan yang ditunjukkan oleh Shila. 


Pernah suatu hari sepulangnya dari pejabat, masuk sahaja pintu rumah, Shila awal-awal beritahu esok kita nak bawa cookies lagi.  `Ibu kena buat malam ini, kita tolong ibu'. Hai... kalau ikutkan hati memanglah tak terdaya malam-malam begini.  Penat seharian di pejabat, ingat  nak rehat sepulangnya dari kerja. Tapi kasihan pula permintaan si anak bongsu ini. Dah siap dikeluarkan butter tengah hari tadi, sepulangnya dari sekolah. Kalau ikutkan hati memanglah malas nak layan. Tapi bila difikirkan semangat yang ditunjukkan oleh Shila, ibu tunaikan juga.  Pandai Shila market kat kawan kawannya di sekolah. Guru pun berjaya digodanya..


Selepas menyelesaikan kerja rumah, terus mula projek membuat cookies ini.  Kak Noor cuma buat 1/2 adunan sahaja.  Mula pukul 10.00 malam.  Sepulangnya dari tuisyen dengan penuh semangat Shila terus membantu membentuk adunan cookies supaya menjadi bulat elok. Sekerat jalan, akhirnya Shila tertidur keletihan di tengah rumah. Akhirnya ibu yang menghabiskannya sehinggalah ke packing.  Tamat tugas jam 1.00 pagi.  Ha..ha... kerja overtime! 

Ok.. dah jemu baca celoteh Kak Noor di atas, jom kita tengok resepinya.  Resepi ini sebenarnya diambil daripada video Try Masak dan Kak Noor translate ke bentuk catatan.  Memang amat mudah mengikut resepi ini. Resepi ini pernah dimasukkan dalam blog ini.  

Bahan-bahannya:
280 gram tepung gandum
1 sudu kecil serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
150 gram gula kastor
½ sudu besar soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
½ sudu kecil garam
250 gram mentega
½ sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
100 gram cip coklat HERSHEY'S
50 gram almond yang dibakar/panggang terlebih dahulu
Boleh ditambah sedikit nestum sekiranya suka.

Cara-caranya:
Mula-mula pukul mentega dan gula sehingga kembang.
Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul sehingga sebati.
Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat, susu tepung dan garam. Kacau perlahan sehingga sebati.
Masukkan cip coklat dan almond. Gaul sebati menggunakan spatula.
Seterusnya ambil adunan menggunakan sudu dan letakkan doh di atas dulang pembakar. Besarnya doh adalah mengikut citarasa masing-masing.
Akhir sekali bakar pada suhu 160c selama 20 – 30 minit.
Bikust cip coklat sedia untuk dihidangkan.




Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang