Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

9 Februari 2015

Ayam Masak Ros Mamak Penang, menu keluarga di hujung minggu.

Ayam Masak Ros Mamak Penang
Rujukan:  Perniagaan Katering dan Restoren (Mamak Haji Roslan)





Menu di hujung minggu, santai bersama keluarga. Sesekali masuk ke dapur menyediakan juadah yang special dari hari-hari biasa untuk famili. Walaupun banyak persediaan untuk menyediakan menu ini, tetapi hasilnya memang marvelous. Puas hati sangat bila tengok anak-anak dan Encik Hasben begitu berselera menikmati hidangan ini. Sesekali rajin di dapur...selalunya masak ala kadar saja. Rasa macam masakan lauk nasi kandar di restoran mamak. Patutlah lauk pauk di restoran mamak mahal harganya, bahan-bahan yang digunakan pun boleh tahan juga banyaknya.




Ayam Masak Ros Mamak sedap dimakan bersama nasi tomato. Nasi tomato ini dimasak menggunakan periuk tekanan tinggi NOXXA. Hanya mengambil masa 6 minit, masak menggunakan fungsi high pressure, nasi telah masak dan sedia untuk dihidangkan. Resepi nasi tomato menggunakan periuk Noxxa boleh dirujuk di SINI.




Diganding pula dengan sayur kacang buncis goreng ala stail mamak. Ditumis menggunakan bawang besar, bawang putih, cili merah, biji sawi, daun kari, dan sedikit serbuk kunyit. 

Jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak ayam masak ros mamak Penang ini dan juga cara-cara penyediaannya. Terdapat sedikit olahan ayat mengikut kefahaman Kak Noor. Namun begitu resepinya masih tetap sama. Walau bagaimanapun anda boleh merujuk resepi asal di blog Mamak Haji Roslan.


Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (1.6 – 1.8 kg). Bersihkan. Potong 12
½ tin (bersaiz 225gm) `Kimball Soup Tomato’
3 sudu besar tomato puri / 1 tin kecil
½ tin susu sejat – Kak Noor guna susu sejat jenama IDEAL
Garam dan gula merah/gula putih secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng ketulan ayam

Bahan-bahan ditumis:
1 helai daun pandan dipotong 2” panjang
2 biji bawang besar dihiris memanjang
2 batang kayu manis berukuran 2” panjang
2 batang serai dititik
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 senduk minyak masak

Bahan-bahan dikisar (A):
2 biji labu bawang besar
1 inci halia
5 ulas bawang putih

Bahan-bahan dikisar (B):
10 biji cili merah
1 batang lobak merah saiz sederhana
1 biji tomato

Bahan-bahan dikisar (C):
100 gm biji badam, direndam air panas,
dibuang kulit dan dikisar halus

Bahan-bahan D (dibancuh menjadi pes):
1 sudu besar (table spoon) serbuk jintan manis
1 sudu kecil (tsp) serbuk jintan manis
1sudu kecil (tsp) kas-kas
1 sudu kecil garam masala
2 sudu besar serbuk cili (ikut kepedasan yang diperlukan)
Air secukupnya untuk membancuh rempah-rempah di atas

Bahan-bahan untuk dihias atas hidangan:
Daun pudina atau daun saderi
Bawang goreng



Cara Menyediakannya:



1. Bersihkan ketulan ayam dan digaramkunyitkan. Panaskan minyak dan gorengkan ketulan ayam itu sehingga ¾ masak. Sekiranya menggunakan ayam kampong, disyorkan tidak perlu digoreng. 


2. Panaskan kuali dan masukkan minyak gorengan ayam tadi secukupnya untuk menumis. Masukkan bahan-bahan tumis iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, serai dan daun pandan. Apabila bau harum mula dikeluarkan, masukkan hirisan bawang besar. Tumis sehingga bawang bertukar warna keemasan, jangan sampai hangus. 


3. Masukkan bahan-bahan kisar A (bawang besar + bawang putih + halia). Tumis seketika sehingga naik baunya. 


4. Selepas itu masukkan pula bahan-bahan kisar B (cili merah + tomato + lobak merah) dan juga Bahan C (biji badam yang telah dikisar). Masukkan juga sup tomato, dan tomato puri. Tumiskan sehingga bahan-bahan tumisan ini mengeluarkan bau haruman. Gunakan api yang sederhana (ini amat mustahak supaya kuah ayam masak ros tidak berbuih semasa dihidangkan). 


5. Selepas itu masukkan pula Bahan D (pes rempah).

6. Bila kuah mula pecah minyak, masukkan ½ tin susu sejat.

7. Masukkan gula perang/gula putih dan garam secukup rasa.

8. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlan dimasukkan sedikit air. Biar sebatian mendidih seketika, kemudian masukkan ketulan ayam yang telah digoreng. Kacau rata kuah supaya tidak hangus dan kuahnya sebati dengan ketulan ayam. 

9. Kecilkan api bila kuah mendidih (biasa 15 – 20 min sudah memadai). Apabila kuah pecah minyak, bolehlah dikeluarkan untuk dihidangkan. 

10. Hidangkan dengan daun pudina dan bawang goreng di atas hidangan bagi menambahkan lagi bau yang harum. 


Nota:
Sebenarnya masakan nasi kandar ini memerlukan bahan masakan yang banyak. Bawang adalah kegunaan utama. Masakan nasi kandar tidak menggunakan air untuk menambahkan kuahnya atau pun cairkan. Bawang yang dikisar dengan air menjadi kuah masakan maka dicadangkan 50% air dan 50% bahan kisaran sudah memadainya. Sekiranya anda inginkan kuah yang cair, bolehlah tambah airnya. 

Tetapi perlu ingat kuah nasi kandaq mamak yang sedap adalah kerana kuahnya likat melekat, sebab itu ditambah lobak merah dan biji badam dalam resepi ini. Kalau ayam masak merah ditambah cili sos dan tomato sos untuk kelikatan hasil daripada tepung jagung yang digunakan untuk membuat kedua-dua sos ini. 

Kelikatan kuah masakan nasi kandar pekat likat dan baunya harum sehingga 1km boleh berbau. Tangan yang dibasuh selepas makan masih boleh bau rempahnya sekiranya menggunakan rempah yang baik. 

Jangan sesekali tambahkan air sejuk kepada kuah yang sedang mendidih kerana ini akan mengakibatkan air tidak akan sebati dengan kuah dan terapung di permukaan kuah nanti.

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang