Langkau ke kandungan utama

Kek Keju Oreo Mudah dan Cepat. Tidak perlu dibakar, cuma disejukkan di dalam peti sejuk.

Assalamualaikum.

Hmm.... sedapnya. Macam makan ais krim lah pula!




Hari ini Kak Noor nak kongsi buat kek keju oreo yang mudah dan cepat. Semuanya bermula bila menonton video membuat kek keju oreo ini yang diposkan dalam FB. 





Kek yang tidak perlu dibakar, hanya disejukkan disejukkan beberapa jam di dalam freezer sebelum dimakan. Anak-anak pun teruja melihat video berkenaan dan meminta Kak Noor cuba membuatnya.





So pagi tadi ke kedai bakeri BAGUS Melawati bersama Encik Hasben membeli bahan-bahan untuk membuat kek oreo ini.  Di BAGUS, semua bahan keperluan kek A sampai Z ada.  Rambang mata dibuatnya.  



Antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek keju oreo ini.

Untuk lebih mudah dan cepat membuat dasarnya, Kak Noor beli oreo crushed cookie pieces di kedai bakeri Sekiranya tiada, boleh juga gunakan biskut oreo yang dihancurkan.



Acuan springform cake pan 7 inci 

Seperti yang disarankan dalam video, Kak Noor beli Springform Cake Pan - bulat bukaan tepi.  Ini adalah untuk memudahkan kek dikeluarkan tanpa merosakannya. 

Pastikan Kek Keju Oreo ini sentiasa di dalam freezer bagi mengelakkan ia cair. Seperti ais krim juga.  Kek ini keseluruhannya tanpa tepung dan sesiapa yang gemar akan rasa keaslian keju, tentu akan suka kek ini.  Bagi Kak Noor yang berusia ini, kurang menggemari disebabkan rasanya yang lemak berkrim.  Rasa sikit bolehlah, kalau dah banyak rasa muak pula. 

Ini adalah resepi yang Kak Noor gunakan.


Bahan-bahan A (untuk dibuat dasar):
1¾ cawan oreo crushed cookie pieces 
½ cawan mentega cair



Bahan-bahan B:
500 gram cream cheese – jenama Tatura
1 cawan whipping cream
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh esen vanilla
¾ oreo crushed cookie pieces

Bahan Hiasan:
Beberapa keping biskut Oreo
Coklat rice

Cara-cara Membuatnya:
1. Masukkan 1 ¾ cawan oreo crushed cookie pieces bersama ½ cawan mentega cair di dalam bekas.  Gaulkan sampai sebati.  Kemudian masukkan dalam acuan `spring form’  7 inci sebagai dasar.  Tekan hingga rata dan mampat. Sejukkan dalam peti ais (bahagian freezer) sekurang-kurangnya 1 jam.
2. Sementera itu satukan semua bahan B kecuali oreo crushed cookie pieces di dalam mixer.  Pukul hingga kembang. Selepas itu masukkan oreo crushed cookie pieces dan digaul rata.
3. Kemudian masukkan/tuangkan adunan (no. 2) ke atas dasar yang telah disejukkan.  Ratakan adunan.  Hiaskan dengan biskut oreo, oreo crushed cookie pieces, dan coklat rice.
4. Masukkan kembali di dalam freezer untuk proses sejuk beku. Biarkan selama setengah hari/sehari untuk kek keju oreo keras sebelum dimakan. 

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.