Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

29 November 2014

Sempena Ulang Tahun Hari Kelahiranku, Chocolate Moist Cake Leleh, inspirasi puteri-puteriku

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakan-rakan semua.


Terlebih dahulu Kak Noor ingin panjatkan kesyukuran ke hadrat Illahi, kerana masih memberi peluang Kak Noor hidup di muka bumi ini.  Telah 49 tahun Kak Noor diberi ruang untuk hidup di bumi Allah ini.   Masih banyak lagi ruang yang perlu dipenuhi dengan ilmu-ilmu Allah. Teras diri kita begitu kerdil di sisi Allah jika dibandingkan dengan apa yang telah Allah kurniakan kepada kita.  Semoga Allah senantiasa merahmati dan memberi keampunan kepada hamba-hambanya. 




Kak Noor tertarik dengan satu doa hari lahir yang ditemui di blog ini.  Kak Noor copy and paste aje ye untuk dikongsi bersama. Kak Noor juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir pada mereka-mereka yang ulang tahun kelahirannya jatuh pada hari mereka membaca N3 Kak Noor ini.   Jom layan video Selamat Hari Lahir  oleh Saujana.

Seperti tahun-tahun yang lalu, pada setiap hari ulang tahun kelahiran Kak Noor, ia diraikan di rumah sahaja bersama keluarga. Malam sebelum itu, Kak Noor buat kek chocolate moist, cuba resepi salah seorang blogger. Terang-terang Kak Noor declare Kak Noor memang tak terror buat kek sejak zaman remaja lagi. 


Ingat lagi semasa remaja dulu bila buat kek mesti tak penah perfect. Kek kemantat, merekah kat permukaan atas, dan rentung. Masa tu guna oven Butterfly yang bentuk empat segi dan warna hitam tu. Tiga faktor inilah yang menyebabkan Kak Noor fade-up nak buat kek. Jealous juga tengok rakan-rakan kat FB dan blog pos kek mereka. 

Hishh... memang cantik-cantik belaka dan nampak sedap. Semua berlumpa-lumba nak tunjuk kek mereka. Kak Noor kasi 5 bintang.   Tak pelah Kak Noor tunjuk kek 1 bintang Kak Noor aje...Emm... mungkin Kak Noor tiada skil dalam bidang membuat kek ini. Setakat masak lauk pauk tu.., Insya Allah masih boleh kulakukan. Tapi bila bab membuat pelbagai variasi kek ini, awal-awal Kak Noor surrender. Setakat kek biasa tu bolehlah, untuk makan sendiri dan anak beranak.  



Sebenarnya bukanlah niat Kak Noor nak buat birthday cake ni, cuma kebetulan sahaja sebab hari tu cuti hujung minggu.  Time Kak Noor mencuba sesuatu resepi untuk keluarga.  So teringinlah nak cuba buat chocolate moist cake ni sebab tengok ramai rakan dah cuba dan post kat FB dan blog mereka.  


Kreativiti kedua puteriku menghias kek untuk hari kelahiranku. Thank you.

Bila kek telah masak, dua orang puteri Kak Noor pula sibuk nak menghiasnya.  Si kakak buat chocolate ganache dan si adik pula menghias.  Maka terhasillah birthday cake untuk Kak Noor.  Tak yah beli kat Secret Receipe.  Ingat juga anak-anak kat ibu mereka. Surprise! HAPPY BIRTHDAY IBU!! Tengoklah gambar kat atas tu.  Betapa kreatifnya mereka berdua menghias kek coklat tu. Campak-campak aje... apa yang ada.

Kita ke resepinya pula ye...  Resepi ini juga ada dalam FB Sajian Dapur Bonda.  Kak Noor copy and paste aje.  Nanti kalau nak taip semula, ambil masa juga kan...




Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang