Langkau ke kandungan utama

Mee Goreng Cintan, 3 minit sahaja dengan periuk Noxxa

Assalamualaikum.

Sebagai seorang ibu yang bekerja, sudah pasti kita akan memikirkan apakah sarapan pagi yang hendak disediakan untuk anak-anak sebelum kita berangkat ke tempat kerja. Kekadang waktu kita kesuntukan masa untuk memasaknya sendiri.

Sekiranya anda kesuntukan masa untuk menyediakan sarapan pagi untuk anak-anak, periuk Noxxa merupakan penyelamat anda. Tak sampai 1/2 jam, sarapan pagi telah boleh dihidangkan.


Semalam, Kak Noor masak mee goreng menggunakan mee kering Cintan. Kebiasaannya kita panaskan air terlebih dahulu untuk merebus mee kering ini sehingga lembut kemudian ditoskan. Tetapi dengan menggunakan periuk Noxxa, mee kering terus dimasukkan ke dalam periuk. 3 minit sahaja mee telah masak dan boleh dimakan. Bagi teman-teman di luar sana yang ada periuk Noxxa, Kak Noor ingin berkongsi resepi ini bersama kawan-kawan semua.

Bahan-bahannya:
1 bungkus mee kering Cintan (550 gram – 10 keping)
10 ekor udang saiz sederhana
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos cili
750 gram air
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dicincang
1 senduk nasi cili kering kisar
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-caranya:




1. Masukkan minyak secukupnya dalam inner periuk. Tekan fungsi STIR FRY dan ON.

2. Bila minyak panas, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga bawang bertukar kekuningan. 

3. Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak. Tuangkan air dan masukkan kicap, sos cili, garam, dan gula dan kacau rata. Bila kuah telah mendidih, masukkan udang dan biarkan sehingga masak.




4. Kemudian masukkan mee kering Cintan dan kacau rata bergaul dengan kuah. 

5. Off fungsi STIR FRY. 

6. Pusing tombol ke arah STEAM. Tutup periuk. 

7. Tekan fungsi STEAM 3x dan ON.



8. Selepas 3 minit, mee cintan goreng telah sedia untuk dihidangkan.





Selamat mencuba.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.