Langkau ke kandungan utama

Puding Koktel Kastard

Salam hujung minggu buat semua yang singgah di Sajian Dapur Bonda.  

Telah menjadi fenomena di FB sekarang, ramai yang gemar mengepos apom, kek, dan puding yang diwarnakan dengan pelbagai warna menarik, `I want to touch the colour!' Bukan di atas kertas sahaja kita boleh warna tau!  Kini kuih muih pun boleh kita apply dengan beraneka warna yang boleh membuat orang teruja bila melihatnya. 




So kali ini Kak Noor telah apply pada Puding Koktel Kastard ni. Agak menarik juga hasil kombinasi warnanya. Bukan sahaja warnanya menarik, tapi teksturnya pun sedap. Lembut... sejuk bila masuk ke tekak.  





Dalam FB juga kita tengok ramai yang guna acuan seperti yang Kak Noor gunakan untuk membuat apom, kek, puding dan sebagainya.  Acuan ini Kak Noor beli on line, nun.... jauh dari  Sabah.  12 pieces harganya RM35.00.  Dengan menggunakan resepi di bawah Kak Noor dapat buat dua bekas puding menggunakan acuan di atas. 








Bahan-bahannya:
20 gram agar-agar tali
1 ½ cawan gula pasir
1 tin susu cair 

1 tin koktel Ayam Brand (410 gram) @ jenama lain 
1 biji kuning telur
4 sudu besar tepung kastard
875ml air bersamaan 5 cawan air

Cara-caranya:

1.  Basuh agar-agar. Masak agar-agar bersama 875ml air sehingga larut.
2.  Kemudian masukkan gula. Masak lagi sehingga gula larut.
3. Satukan susu cair, tepung kastard, dan kuning telur di dalam blender. Blend sehingga semua bahan bercampur sebati.
4. Perlahankan api. Masukkan bahan-bahan yang telah diblend tadi dan buah-buahan koktel bersama jusnya di dalam larutan agar-agar yang bercampur gula tadi.
5.  Kacau senantiasa supaya tidak bergentel. Kacau sehingga adunan mendidih dan nampak pekat.
6. Tuang adunan di dalam acuan. Biar seketika di luar sehingga suam, kemudian dimasukkan di dalam peti sejuk. 
7.  Sekiranya suka boleh bahagikan adunan kepada beberapa bahagian warna mengikut citarasa masing-masing.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.