Langkau ke kandungan utama

Asam Pedas Rebus Ikan Pari, Sayur Campur, dan Ikan Goreng Garing Untuk Sajian Tengah Hari. Syukur Alhamdulillah.

Assalamualaikum.  Syukur Alhamdulillah, rezeki pada hari ini. 



Asam Pedas Rebus Ikan Pari, menu sajian tengah hari tadi.  Sesekali masak menu ini sedap juga.  Kuahnya boleh dihirup. Slurrp… Satu kepuasan bila dimakan bersama nasi panas.  Kak Noor suka letak kuah banyak-banyak sampai nasi tenggelam.  

Sebenarnya memang malas nak masuk dapur hari ini.  Pagi-pagi lagi telah siap masak bihun goreng untuk sarapan pagi.  Pada mulanya ingat nak terus masak untuk makan tengah hari.  Senang, lepas itu boleh relaks dah... Tetapi tergendala pula sebab terleka menonton beberapa program TV yang agak menarik di hujung minggu.  Apapun selepas tamat cerita `Cinta Hero Malaya’ lebih kurang jam 1.00 tengah hari, akhirnya masuk ke dapur untuk memasak.


Sesekali makan menu seperti ini, memang menyelerakan.  Ala-ala kampung gitu...

Hmm…. nak masak simple aje hari ini.  Dah tiga hari ikan pari tersimpan di dalam peti sejuk.  Memang dah pelan sejak semalam nak masak asam pedas rebus sahaja.  Selalunya Kak Noor guna method tumis.  Masa zaman Kak Noor kecil dulu, arwah nenda selalu masak asam pedas guna method rebus naik sahaja.  Memang mudah dan cepat, masukkan semua bahan dan terus masak di atas dapur sehingga mendidih.  Kemudian angkat dan hidangkan.   Jarang tengok arwah nenda masak asam pedas ini menggunakan method menumis.  Selalunya dicampur dengan nanas manis.  Memang sedap.  Tetapi tadi tak ada nanas, so kita masak apa yang ada saje. 




Menu tidak lengkap tanpa sayur. So Kak Noor gandingkan dengan sayur goreng campur (kobis, putik jagung, cendawan, dan lobak merah).  Digoreng pula ikan garing-garing. Diratah pun sedap ikan ni. Maka lengkaplah menu makan tengah hari untuk hari ini. Tapi… kalau ada ulam dan sambal belacan bertambah sodap lagi..


Bahan-bahannya:
I batang ikan pari – dipotong
1 kiub ikan bilis
3 keping asam gelugor
1 cekak daun kesum
2 batang serai dititik
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 batang bunga kantan – batangnya dikerat dan diketuk, bunganya dibelah dua
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
6 biji cili merah – dibuang biji
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci belacan
Air secukupnya

Cara-caranya:
1.     Masukkan ikan, bahan-bahan yang dikisar, bahan-bahan lain dan air secukupnya (bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki) ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih dan kacau rata.  Apabila telah cukup rasa, bolehlah ditutup api.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.