Langkau ke kandungan utama

Practise Makes Perfect... akhirnya sempurna juga samperitku ini....





Alhamdulillah, akhirnya Kak Noor berjaya juga menghasilkan biskut samperit yang sempurna bentuknya dan sedap rasanya. Setelah try and error dan pelbagai eksperimen dilakukan, terhasillah resepi samperit yang akhirnya menepati citarasa Kak Noor. Sekarang ini rasa seronok pula nak buat biskut samperit. Sebenarnya nak buat biskut samperit ini mudah sahaja, tak perlu pukul mentega, gula, dan telur sehingga kembang. Bancuh pun sekejap sahaja. Tetapi... kalau kita budak baru belajar, kita akan menghadapi kesukaran untuk menekan doh menjadi bentuk bunga. Mesti ada teknik untuk menekan doh menggunakan acuan biskut samperit. Kejadian bunga mestilah cantik. Dan yang paling penting, bila dibakar, bunga tidak jatuh dan kembang.



Kombinasi tepung yang Kak Noor gunakan untuk membuat biskut samperit ialah MFM superfine flour jenama Rose, tepung jagung jenama Brown and Poison @ jenama Kupu-kupu,  dan tepung kastard Bird.  Inilah tiga jenis tepung yang paling popular digunakan sejak zaman bonda Kak Noor lagi apabila membuat biskut. Sekarang ini terdapat pelbagai jenama tepung di pasaran dengan pelbagai harga dan orang ramai boleh membuat pilihan.  Walau bagaimanapun, Kak Noor dapati harga ketiga-tiga tepung tersebut lebih mahal daripada jenama lain.





Bagi penggunaan acuan pula, Kak Noor suka sangat menggunakan acuan samperit bunga 12 saiz kecil.  Biskut yang terhasil pun comel-comel aje.  Sekali ngap saja masuk mulut.  

Alhamdulillah... Pada Hari Raya Aidil Fitiri yang lalu, banyak jugalah tempahan yang diterima untuk biskut samperit ini.  Ada yang menempah untuk dijadikan `corporate gift'.  Ada juga kawan-kawan FB yang teruja dengan gambar biskut samperit yang Kak Noor poskan dalam FB turut menempahnya daripada Kak Noor. Sehingga last minute ada yang masih menempahnya, tetapi Kak Noor terpaksa menolak kerana kesuntukan masa. 

So hari ni just nak `tayang'  biskut samperit yang comel ini kepada kekawan semua.  So... sesiapa yang teruja dan ingin merasa samperit comel Sajian Dapur Bonda ini bolehlah menempahnya daripada Kak Noor. Tempahan senantiasa dibuka.  


Samperit bertahtakan ceri



Ini pula Kak Noor namakan Samperit Butter Scotch



Seiring dan sejalan, samperit butter scotch dan samperit manik, sesuai untuk dibuat hantaran

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.