Langkau ke kandungan utama

KARI IKAN SARDIN DENGAN UBI KENTANG, menggunakan Sardin Cap Ayam

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Semua.  

Just nak kongsi satu resepi yang agak simple untuk hidangan tengah hari ini, iaitu kari ikan sardin.  Tak perlu bersusah payah menyiang ikan, just guna sardin cap ayam yang boleh dibeli di kedai.  Keenakan karinya setanding dengan kari ikan lain yang pernah kita masak.  Bagi ibu-ibu yang tiada idea lagi nak masak apa untuk tengah hari ini, bolehlah mencuba menu ini. Insya Allah sedap.  Selain dijadikan lauk untuk dimakan bersama nasi, ia sedap juga dicicah dengan roti sandwich, roti benggali,  roti canai, roti bom, capati, dan cekodok.  





Jom kita ke bahan-bahannya.

1 tin besar sardin cap Ayam (asingkan ikan daripada sosnya)
4 biji ubi kentang saiz sederhana - 1 biji dibelah dua
1 biji bawang besar - dihiris
2 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
2 biji cili hijau 
1 biji tomato  (sederhana masak) - dibelah dua atau 4 bergantung kepada saiz buah tomato
*2 sudu besar serbuk rempah kari ikan dan udang BABAS
*2 sudu besar serbuk rempah kari  ikan  masin BABAS
*Sos dalam tin sardin
*Air secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa Exra ADABI - dibancuh dengan sedikit air
1 cawan susu sejat + 2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

(*Disatukan kesemuanya dan dibancuh menjadikannya pes)

Bahan-bahan dikisar (menggunakan chop blender)/ditumbuk kasar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih + 1 inci halia 


Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis hirisan bawang besar, diikuti dengan daun kari dan halba campur.   Kemudian masukkan kisaran bawang putih dan halia.  Kacau sebentar, dan selepas itu masukkan kisaran bawang besar.  Tumis sehingga naik bau dan semua bahan layu.
  2. Masukkan pes rempah dan kacau rata.  Sekiranya pes rempah agak pekat, bolehlah dimasukkan sedikit air.  Perlahan api dan tutup periuk.  Biarkan ia mereneh di atas dapur sehingga terbit minyak/rempah garing.
  3. Selepas rempah garing, masukkan air asam jawa dan kacau rata.  Kemudian masukkan pula susu sejat bersama 2 cawan air. Biarkan ia mendidih.  Gunakan api sederhana.
  4. Selepas kuah mendidih, masukkan ubi kentang.  Semasa ubi kentang 3/4 empuk bolehlah dimasukkan ikan sardin tadi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi dan ubi kentang empuk. Tutup api dan masukkan cili hijau dan buah tomato. 
  5. Sedia untuk dihidangkan.


Sedia untuk dihidangkan..

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.