Langkau ke kandungan utama

BISKUT ARAB SUSU, rasanya sedap dan lemak bersusu

Assalamualaikum.

Bulan Rejab telah berlalu, dan kini kita berada dalam bulan Syaaban. Tak sampai seminggu lagi kita akan menyusuri bulan Ramadhan Al-Mubarak.  Semoga tahun ini kita akan dapat berbuat lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Seperti tahun-tahun lalu, Biskut Arab merupakan salah satu biskut yang wajib ada pada hari raya, dan menjadi kegemaran anak-anak Kak Noor.  Tak tahu kenapa ia dinamakan Biskut Arab.  Adakah kerana ia menggunakan minyak sapi?  Kak Noor tidak mempunyai jawapan mengenai asal usulnya walaupun ingin juga mengetahuinya. 





Sejak kecil lagi Kak Noor mengenali Biskut Arab ini dengan warna putih. Bonda Kak Noor selalu membuat biskut ini untuk hari raya kerana kami sekeluarga amat sukakannya, terutama sekali adik bongsu lelaki Kak Noor.  Tetapi sekarang terdapat juga versi Biskut Arab berwarna di mana adunan dibahagikan kepada tiga warna yang berlainan, dicantum dan digentel bulat.  Setelah dibakar, digolek dengan gula ising.



Fresh from the oven

Sebelum ini  Kak Noor ada poskan dua N3 mengenai biskut ini iaitu Biskut Arab dan Biskut Arab Bersusu.  Bagi kedua-dua resepi berkenaan Kak Noor guna tepung gandum biasa dan gula kastor. Ada yang disaluti dengan gula ising dan ada yang disaluti dengan susu tepung.  





Untuk cubaan kali ini,  Kak Noor menggunakan tepung superfine MFM, di mana tepung tersebut lebih halus.  Nama pun superfine kan... Gulanya pula Kak Noor guna gula ising.  Selepas dibakar, hasilnya amat memuaskan.  Gebu, halus, dan melt in mouth.  





Bagi mengekalkan keenakan rasa lemak pada biskut ini, Kak Noor memilih untuk menyalutinya dengan susu tepung.  Sekali rasa seakan-akan biskut suji.  Selepas dimasak, wajahnya beseri-seri. Tak percaya?  Tengoklah gambar nye...  Boleh diletak dalam paper cup jika suka.  

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.