Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

27 Mei 2014

Bestnye... jom layan sambal tumis ikan bilis petai Sajian Dapur Bonda

Hai... tak tahu nak masak apa hari ini. Dah ketandusan idea. Tengok dalam peti ais, bahan-bahan basah telahpun kehabisan. Hanya tinggal stok sardin tin dan ikan bilis untuk waktu kecemasan. Minggu lalu ke NSK Selayang, kurang segar lauk pauknya.  Just beli sayur-sayuran aje dan barang-barang keperluan lain.




Sejak minggu lalu teringin bebenor nak makan sambal tumis ikan bilis campur petai.  Nasib baiklah minggu lalu semasa di NSK Selayang sempat sambar petai 1 bungkus.  Segar bugar petainya. Kecur air liur nak makan sambal tumis ikan bilis ni.  Tapi hujung minggu lalu Kak Noor sibuk buat `pre-order' untuk samperit dari pagi hinggalah ke petang.  Nasib baiklah anak perempuan Kak Noor balik hujung minggu.  Bolehlah dia membantu untuk membakar. Kalau harapkan Kak Noor sorang, memanglah kurang daya upayanya. Semangat itu ada untuk memenuhi permintaan kawan-kawan yang sukakan samperit, tetapi itulah.... kalau sihat tu seronoklah buat, tapi bila dah sakit sana, sakit sini, mulalah semangat tu semakin kurang. 




Pagi semalam, sebelum pergi kerja sempat masak sambal tumis ikan bilis petai. Hai...rasanya kalau Kak Noor tak ambil sedikit untuk dibawa ke tempat kerja, alamatnya bila pulang kerja petang nanti, tak merasalah petai ni!  So ambil sedikit untuk dibawa ke pejabat untuk dimakan bersama nasi goreng. Selalunya petai dulu habis daripada ikan bilis.  Memang betul jangkaan Kak Noor. Bila buka tudung periuk, hanya nampak ikan bilis sahaja, tak wujud langsung `wajah' petai di dalam periuk. Anak-anak Kak Noor memang suka meratah petai, terutamanya anak perempuan bongsu.  Tapi kalau petai fresh dia orang tak gemar pula.  Kak Noor sendiri pun tak suka.  Kak Noor cuma makan petai bila telah dimasak dengan sambal. 




Rasanya resepi sambal tumis petai telah ada dalam blog SDB ini. Cuma kali ini Kak Noor tidak menggunakan belacan.  Ikan bilis pula digoreng sehingga setengah garing. Godek-godeklah cari resepinya nanti ye! Teruja nak pos gambar sambal tumis ikan bilis petai ini untuk dikongsi bersama. Mesti dah kecur air liur...! Nasi panas ada tak? Layan....
Catat Ulasan

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang