Langkau ke kandungan utama

Sambal Sotong Kembang




Sambal tumis sotong kembang lagi..... hm... memang tak jemu menu ini.  Anak-anak pun suka.  Tambah-tambah yang bongsu tu.... siap diratah begitu sahaja.  Bila ada sambal tumis sotong kembang ni, anak yang paling bongsulah yang paling berselera.  Bukannya selera makan nasi bertambah, tetapi selera meratahnya yang bertambah.  Nasi sejemput aje.... tapi sotong siap pesan lagi nak banyak-banyak. Itulah perangai anak-anak. 

Jika masak sambal tumis sotong kembang ni, walaupun pedas, tapi pastikan sambalnya ada rasa manisnya yang pekat  dan juga rasa lemak.  Sebab itulah Kak Noor gabungkan penggunaan gula perang dan gula putih.   Kalau rasa pedas sahaja tak sedap.  Fungsi gula perang digunakan adalah untuk memaniskan masakan dengan tidak memerlukan bahan penambah perasa seperi ajinomoto. 


Hai... kalau makan dengan nasi lemak, sedap ni!

Kalau resepi dahulu Kak Noor ada letakkan kacang, tapi kali ini tidak.  Anak-anak komen tak berapa sedaplah ibu, kalau letak kacang.  Bukan selera semua orang sama kan!

So... tak nak panjang lebar celoteh kali ini.  Kita terus ke resepinya.

Bahan-bahannya:
1 kg. sotong kembang
1 biji bawang besar, saiz besar - dipotong gegelang
3 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
2 sudu besar sos tiram ayam
1 sudu besar kicap manis
1 - 2 keping asam keping (asam gelugor)
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar:
6 senduk nasi cili kering kisar
2 biji bawang besar saiz sedang
4 ulas bawang putih
1 inci belacan
Air secukupnya untuk mengisar

Cara-cara memasak:
1.   Potong sotong memanjang ikut saiz kegemaran.  Kemudian perapkan  bersama limau kasturi dan garam selama minit (kaedah menghilangkan hanyir sotong).  Basuh bersih dan rebus lebih kurang 15 minit atau 3/4 lembut.  Tos dan ketepikan.
2.Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Kacau dan masak sehingga garing/terbit minyak. Tutup periuk.
3. Buka periuk.  Setelah sambal telah terbit minyak, tambahkan sedikit air dan kacau rata. Masukkan gula perang, gula putih, garam, dan serbuk perasa, sos tiram, kicap manis, dan asam keping . Kacau lagi sehingga mesra.
4. Masukkan sotong kembang dan kaup balikkan. Masak sehingga sotong lembut.
5. Sebelum ditutup api, masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang tadi. Biar di atas dapur selama 1 minit. Kemudian bolehlah ditutup api.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.